» » » Як зробити домашню ковбасу?

Як зробити домашню ковбасу?

Як зробити домашню ковбасу?

Ковбаса, яка продається в магазинах, і домашня ковбаска - це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. Та, що з магазину - це сніданок холостяка або перекус на швидку руку, а ось домашня ковбаса - зовсім інша справа! Домашня ковбаса - це ковбаса з великої літери, гордість господині і прикраса святкового столу. Тільки уявіть собі великодній кошик, в якій на білосніжному рушник, поруч з паскою і крашанками лежить вона - згорнулася в кільце, підсмажена до золотистої скоринки, ароматна, чудово смачна, домашня ковбаса. Вже розігрався апетит? Пора братися за справу! Не знаєте як? Ми з задоволенням розповімо вам, як зробити домашню ковбасу.

готуємо кишки

Спочатку кишки розрізають на чотири частини і видаляють вміст, після чого 5-6 разів промивають теплою водою. Якщо у вас немає учти кабанчика з власного господарства, але ви повні рішучості приготувати домашню ковбасу, вирушайте на ринок і купіть кишки в м`ясних рядах. Попереджаємо, знайти їх досить складно, але цілком можливо. Проявіть наполегливість, обійдіть ринок, опитаєте всіх м`ясників, і удача вам обов`язково посміхнеться.

Далі чинимо так. Кишки, куплені на ринку або домашні, промиваємо в тазі під проточною водою. Потім промиваємо кишки зсередини. Оптимальний варіант - примудритися надіти один кінець кишки на водопровідний кран, закріпити його там і відкрити воду. Вода потече через кишку, як через садовий шланг, промиваючи її від слизу. Промиту кишку вивертаємо навиворіт і дуже акуратно, щоб не прорізати, вискоблюємо тупим боком леза ножа. Потім перетираємо кишки сіллю, витримуємо півгодини і ще раз добре промиваємо. Вивертаємо їх назад і на 1-2 години замочуємо в слабкому розчині оцту. Тим часом займаємося приготуванням фаршу.

Робимо українську ковбасу



Найлегше зробити ковбасу в домашніх умовах так, як її здавна готують на Україні. "Українська смажена" - один з найпростіших і найсмачніших рецептів домашньої ковбаси. Вам буде потрібно:

  • Свинина м`якоть пісна - 5 кг
  • Шпик 1-2 кг
  • Часник, чорний мелений перець - за смаком
  • Сіль - 25 гр на 1 кг фаршу

М`ясо треба нарізати кубиками зі стороною близько 1 см, а сало трохи дрібніше, пересипати їх перцем і подрібненим часником, посолити, перемішати і дати фаршу трохи постояти. Деякі господині додають в фарш для пікантності пів чайної ложки цукру і трохи майорану.

набивка ковбаси



Використовуємо для цієї мети м`ясорубку. Все електром`ясорубки забезпечені пристосуванням для виготовлення ковбаси. Для ручної механічної м`ясорубки подібну насадку можна придбати в будь-якому господарському магазині. Надягаємо кишку на насадку і наповнюємо її фаршем, зав`язуємо кінці тонкої мотузкою. Туго заповнювати не слід, щоб оболонка не лопнула під час смаження. Формуємо колечка ковбаси, перев`язуючи їх шпагатом. Наколюємо їх дерев`яною шпилькою або тонкого сталевого спицею.

Термічна обробка

Класичний спосіб приготування - укласти ковбасу на деко і запікати в духовці до готовності близько години. Також ковбасу можна попередньо відварити в солоній воді протягом 40 хвилин, а потім обсмажити в духовці або на плиті до рум`яної скоринки. Ковбаса вважається готовою, якщо при проколюванні спицею з неї виділяється прозорий сік.

Як зробити домашню ліверну ковбасу?

Для приготування ковбаси нам знадобиться:

  • Печінка - 1 кг
  • Лівер (серце і легке) - 1,5 кг
  • Сало - 300 гр
  • Лук - 300 гр
  • Яйця - 7 шт
  • Сіль, перець чорний мелений, кардамон і мускатний горіх - на ваш смак.

Печінка відварюємо 15-20 хвилин, а лівер - 40 хвилин. Смажимо цибулю на дрібно нарізаному салі до золотистого кольору. Всі продукти двічі пропускаємо через м`ясорубку з дрібними гратами. Додаємо яйця, сіль, прянощі, добре вимішуємо і збиваємо блендером. Цим фаршем наповнюємо кишки, як в попередньому рецепті, обов`язково наколюємо ковбаски і відварюємо їх при ледь помітному кипінні близько 40 хвилин. Витягуємо їх з води, охолоджуємо, нарізаємо і насолоджуємося результатом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!