» » » Що таке метр?

Що таке метр?

Що таке метр?

Метр - це одиниця вимірювання довжини, зафіксована в Міжнародній системі одиниць. Метр є однією з 7 основних одиниць виміру, а значить, метр є стандартом вимірювання довжини в усіх країнах, що використовують міжнародну систему одиниць, Сі - а це переважна більшість держав нашої планети.

У цій статті докладніше розповімо, що таке метр і чому еквівалентна дана довжина.

Що таке метр: визначення

Метр - це шлях, який світло пройде в вакуумі за 1/299792458 секунди. Це суворе визначення було присвоєно метру на Генеральній конференції мір і ваг в 1983 році.

Визначення метра, по суті, прив`язане до секунді, при цьому у формулі присутній загальноприйнята константа - швидкість світла у вакуумі (299792458 м / с). Позначається метр рядкової буквою м.

Хто придумав метр?

Після того, як імперія Карла Великого розвалилася, європейське суспільство надовго залишилося без єдиної міри довжини. Кожне місто мало право встановлювати власні заходи. При цьому важливо знати, в той час міра довжини застосовувалася в оподаткуванні, а тому неважко уявити, яка творилася плутанина.



Однак, тільки в XVII столітті вчені почали піднімати питання про необхідність чіткої заходи, яка була б заснована на якусь спільну константі. Зокрема, англійський філософ Джон Уілкінс запропонував використовувати для міри довжини довжину маятника з напівперіодом коливань 1 с.

Але незабаром стало відомо, що така довжина відрізняється в різних точках земної кулі, в результаті чого "формула" була скоригована, і метр отримав таке визначення - довжина маятника з напівперіодом коливань на широті 45 °, рівним одній секунді. Надалі цей захід ще багато разів уточнювалася, поки вчені не прийшли до актуальної сьогодні формі.

Еталон метра

Еталон метра був виготовлений в 1889 році. Він виконаний зі сплаву платини та іридію (90/10). Копії еталона є в кожній країні, в якій метр вважається основним заходом вимірювання довжини.

Читайте також:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!