» » » Як пишеться: "не як" або "ніяк"?

Як пишеться: "не як" або "ніяк"?

Як пишеться:

На слух «не як» і «ніяк» звучать однаково, і якщо не знаєш потрібного правила, вибрати на листі вірний варіант буває непросто. Як же правильно пишеться: «не як» або «ніяк»?

Насправді, «не як» і «ніяк» виконують різні функції. «Не як" пишеться окремо, являє собою поєднання частки «не» і союзу «як». Цей оборот вживається тоді, коли потрібно підкреслити відміну чого-небудь, наприклад: «Роби по-своєму, а не як всі». Або: «Сприймай це не як недолік, а як свою особливість».

Слово «ніяк» є негативним нарєчієм і має інший зміст. «Ніяк» пишеться разом і найчастіше означає «ніяким чином, ніякими засобами, ні за що, ніколи». Наприклад: «Ти ніяк не навчишся писати грамотно, якщо не будеш запам`ятовувати правила і читати книги». Або: «Ніяк не можна дізнатися, про що думали динозаври».

Інший варіант вживання «ніяк» - вираз нейтрального ставлення або байдужості. Наприклад: «Як ти ставишся до Петі? - Ніяк. Я його не знаю". Нарешті, третій спосіб вживання «ніяк» - вираз припущення і невпевненості. наприклад:

  • «Ніяк сніг пішов?»
  • «Ніяк це Маша по вулиці йде?».


Увага, тільки СЬОГОДНІ!