» » » Як пишеться не з дієсловами?

Як пишеться не з дієсловами?

Як пишеться не з дієсловами?

Російська мова непростий, і осягнути його здатний далеко не кожен росіянин, не кажучи вже про іноземців. Проте, базові правила зобов`язані знати все. Одне з таких простих і важливих правил - як пишеться не з дієсловами.

загальне правило

За правилами російської мови «не» з дієсловами пишеться окремо (не робив, не приходив, не давав). При цьому слід запам`ятати, що слово «хапати» завжди пишеться окремо від частки «не» (мені не вистачає його присутності, не вистачає кількох сторінок в книзі).

винятки

Тим часом, існує кілька винятків, коли «не» з дієсловами пишеться разом, а саме:

  • дієслово без частки «не» вжити неможливо (невзлюбить, нагадувати, ненавидіти);
  • дієслово з префіксом недо- в значенні неповноти, недостатнього дії (недооцінити, недоробити). Однак це не відноситься до дієслів з приставкою «до» (чи не доїсти суп, чи не додивитися кіно);
  • дієслово «бракувати», якщо надається значення «недостатня кількість», «бути потрібним» (дитині бракує терпіння). В інших випадках «не діставати» пишеться окремо (малюк ще не дістає до вікна). Під аналогічне правило потрапляє слово «зважаючи»: якщо під словом «незважаючи» передбачається «всупереч чогось», то писати слід разом (йти на роботу, незважаючи на негоду).


Увага, тільки СЬОГОДНІ!