» » » Навіщо потрібні лапки?

Навіщо потрібні лапки?

Навіщо потрібні лапки?

Пунктуація - один з найскладніших розділів російської мови не тільки для іноземців, але і для самих росіян. Сьогоднішня тема буде присвячена такому знаку пунктуації, як лапки. Ми з`ясуємо, навіщо потрібні лапки і як правильно їх вживати в письмовій мові.

Кілька фактів про походження лапок

Лапки - розділовий знак відносно молодий. Вони з`явилися в російській пунктуації приблизно в кінці XVIII століття. Однак до цього (приблизно з XVI століття) лапки використовувалися в якості нотного знаку. Цікаво також, звідки походить саме слово "лапки". Тут думки лінгвістів розходяться, проте більшість учених сходиться в тому, що слово це походить від дієслова "кавикать". У перекладі з одного з південно-російських діалектів це слово означає "кульгати", "шкутильгати". Звідки така дивна асоціація? Все просто - на тому ж діалекті "кавиш" означає "гусеня" або "каченя". Звідси "лапки" - це закарлючки, сліди від гусячих або качиних лапок.

Види лапок і їх вживання в російській пунктуації



Всього існує кілька видів лапок, і іменуються вони за назвою тієї країни, звідки походять, а також за подібністю з предметами. Перший з двох використовуваних в російській мові видів лапок називається французькі «ялинки», другий вид лапок, також вживаються в російській письмовій мові, називається німецькі "лапки". Детальніше про правила вживання ялинок і лапок трохи нижче, а поки розповімо ще про два види лапок, які в російській пунктуації не прийнято використовувати, але, тим не менш, багато їх помилково вживають. Це англійські `поодинокі` і "подвійні" лапки. Згідно з нормами російської пунктуації, можна використовувати тільки французькі ялинки і німецькі лапки. Ялинки вживаються як звичайні лапки, а лапки використовуються в якості «лапок" всередині "лапок», а також при написанні тексту вручну.

Правила вживання лапок в реченні

Введемо ще одне визначення лапок. Лапками ми називаємо парний розділовий знак, за допомогою якого на листі виділяють певні типи мовлення і значення слів. Що це за типи мовлення? По-перше, це цитати з якихось джерел. По-русски в багатьох випадках грамотніше вжити лапки замість значка авторського права - (c). По-друге, за допомогою лапок в тексті виділяється пряма мова. Якщо говорити про слова в лапках, то тут також є два правила їх постановки. По-перше, лапками виділяються назви різних організацій, підприємств, фірм, марок, сортів і т.д. По-друге, за допомогою лапок можна надати слову непряме, тобто переносне значення, в тому числі зворотне і / або іронічне. Наприклад, слово «розумниця», виділене лапками, може означати людину або дурного, або вчинила якийсь безглуздий або необдуманий вчинок. Впевнені, що тепер Вам неважко буде написати твір на тему "Навіщо потрібні лапки". Про решту розділові знаки читайте в інших наших статтях!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!