» » » Що таке натюрморт?

Що таке натюрморт?

Що таке натюрморт?
Що таке натюрморт?

Натюрморт (від фр. Nature morte - «мертва природа») - жанр мистецтва, який зображає неживі предмети в спеціально створеної композиції.

Розглянемо трохи докладніше, що таке натюрморт, на які види його можна розділити.

Нідерландський натюрморт XVII століття

У нідерландському натюрморті цієї епохи здебільшого увічнювали розмірене, немов застиглу життя.

Амброзіус Босхарта Старший: фрагменти робіт.В цей час в Голландії натюрморт як жанр розвивався досить інтенсивно, чому сприяли різні фактори. У цей час був високий рівень наукового розвитку в математиці, фізиці, природознавстві, суспільних науках. Мореплавці привозили з-за кордону багато нових предметів, виникли нові технології виготовлення різних речей, на вітринах було розставлено безліч різних красивих товарів.

Бальтасар ван дер Аст: фрагменти робіт.Можна виділити два види популярних натюрмортів в цей час - квітковий і вчений.

квітковий натюрморт



З 40-х рр. XVII століття натюрморт став розвиватися як самостійний жанр. Популярність його легко з`ясовна: в той час традиційним вважалося мати розкішні сади, активно займатися розведенням квітів.

Ян Давид де Хем: фрагменти робіт.Представники: Амброзіус Босхарта Старший, Бальтасар ван дер Аст, Ян Давид де Хем.

вчений натюрморт

Вважається інтелектуальним типом натюрморту. Щоб зрозуміти такий натюрморт, людині необхідно розбиратися в Біблії і релігійної символіки. Нерідко в цьому жанрі використовуються ілюзії для створення обману зору. Найбільшу популярність вони придбали в середині XVII століття в Голландії і за її кордоном.



Флоріс ван Дейк: фрагменти робіт.У числі популярних художників наступні: Якоб де Гейн Молодший, Флоріс ван Дейк, Ханс ван Ессен, Амборіуси Босхарта Старший і Молодший, Клара Петерс, Давид Байлі, Марія ван Остервейк, Корнеліс Бриз, Абрахам Міньйон, Віллем ван Алст, Ян ван Хейсум.

Натюрморт в Росії XVIII-XX ст.

Як жанр натюрморт оформився в Росії на початку XVIII в. До XIX століття він вважався нижчим жанром, розуміли його обмежено в основному як просту композицію, наприклад, постановку з фруктів і квітів. Спочатку в натюрморті зображували дари моря і землі, різні речі.

Майя Копитцева і Євгенія Антипова: фрагменти робіт.У XX столітті цей жанр піднявся на сходинку вище, цей час його розквіту в Росії. Почалися пошуки нових кольорів, форм, композицій. Протягом буквально 15 років натюрморт змінився від імпресіонізму до абстрактного мистецтва.

У 30-40-і рр. двадцятого століття розвиток жанру трохи призупинилося, але в 50-х відбувається новий підйом, і натюрморт зміцнює своє становище в числі інших мальовничих жанрів.

Костянтин Коровін: фрагменти робіт.Російські художники, які працювали в цей час: Петро Кончаловський, Віктор Тетерін, Сергій Захаров, Микола Позднеев, Ілля Мєшков, Костянтин Коровін, Сергій Осипов, Майя Копитцева, Євгенія Антипова, Ярослав Крестовский, Капітоліна Румянцева і т. Д.

Натюрморт XX-XXI ст.

Натюрморт в цю епоху - широке поле для експериментів. Цей жанр розвивається в різних областях:

  • Жорж Брак і Джорджо Моранді: фрагменти робіт.кубізм - Пабло Пікассо, Жорж Брак, фовістів і експресіоністи;
  • кубофутурізм - Володимир Татлін, Казимир Малевич;
  • метафізична живопис - Олександр Канольдт, Джорджо Моранді, Рене Магрітт, Сальвадор Далі;
  • Одрі Флек: фрагменти робіт.поп-арт - Енді Уорхол, Уайн Тібо, Джеймс Розенквіст, Рой Ліхтенстайн, Клас Олденбург;
  • фотореалізм - Одрі Флек, Дон Едді, Роберт Коттінхем;
  • нео-поп - Джефф Кунс, Патрік Колфілд, Такеші Муракамі, Деміен Херст.

Тепер, знаючи, що таке натюрморт, при бажанні ви можете попрактикуватися в цьому жанрі. Вам знадобиться стаття Як малювати натюрморт, також корисні матеріали ви знайдете у розділі Натюрморт.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!