» » » Що таке родинні слова?

Що таке родинні слова?

Що таке родинні слова?

Родинними словами називають слова, які мають один і той же корінь. При цьому вони відносяться до різних частинок мови. Так, наприклад, родинними можна назвати слова «білий», «білизна», «біліти». Продовжуючи розмову про те, що таке родинні слова, не можна не відзначити, що при їх визначенні треба враховувати ряд особливостей. Про це і поговоримо далі.

Як утворюються родинні слова

Споріднені слова утворюються певним набором приставок і суфіксів (постфіксів). Якщо ж слова, маючи один корінь, відрізняються тільки закінченнями (флексиями) вважати їх родинними не можна. Наприклад, «рек-а» і «рек-у» не є спорідненими словами, а формами одного і того ж слова.

У російській мові найпоширенішими методами словотворення, як відомо, є префіксальний, суфіксальний, префиксально-суфіксальний. У першому випадку слово утворюється виключно за коштами додавання префікса, у другому - суфікса. Що стосується способу префиксально-суффиксального, використовується симбіоз двох вищезазначених методів. Для створення родинних слів префіксальних спосіб не дуже підходить. Дійсно, слова «по-бігати», «у-бігати» і «бігати» особливого смислового різниці не мають.

Які слова не є спорідненими



Продовжуючи тему того, які слова є спорідненими, потрібно сказати і про необхідність пам`ятати про омонімічние коріння. Тобто, слова «вод-ить» і «вод-яною» не можна вважати спорідненими, тому що значення цих, на перший погляд, ідентичних коренів різні.

Крім усього вищесказаного, потрібно пам`ятати про історично споріднені слова, які в сучасній російській мові родинними бути перестали. Так, наприклад, в минулому слова «перемога» і «біда» були родинними. На сьогоднішній же день вони такими не вважаються. Тому до них застосовується термін «історично споріднені».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!