» » » Що таке вініл?

Що таке вініл?

Що таке вініл?

Сьогодні багато хвалять вінілові шпалери, хоча деякі вважають їх шкідливими для здоров`я. Давайте розберемося, що таке вініл.

Що за речовина?

З інформації, наданої виробниками цих шпалер, можна дізнатися, що вініл представляє собою вуглеводневий радикал. Також його можна вважати речовиною, отриманим на основі етилену. Однак в складі вінілу один атом водню був видалений. До складу також входять вінілхлорид, вінілацетат, а також всі інші акрилати. Ця речовина дуже нагадує безбарвну пластмасу.

У торгівлі вініл називають ПВХ (полівінілхлорид). Йому властиві:

  • еластичність;
  • механічна міцність готових виробів;
  • високі електроізолюючі властивості;
  • вологостійкість;
  • хімічна стійкість до впливу спирту, жиру, активних лугів і кислот;
  • низька схильність спалахів.

Шпалери з вінілу довговічні, красиві, зручні в процесі використання. Однак, як у будь-якого "творіння" людини, вони мають також і недоліки.

Вініл не переносить сильних морозів. Тому він може використовуватися лише для прикраси внутрішньої частини приміщення.

Вініл схожий на пластмасу. При нагріванні він може видавати неприємний запах. Тому такі шпалери краще не клеїти на кухні.

Крім того, вони не пропускають повітря. Тому, якщо ними обклеїти стіни сирого приміщення, то в ньому стане ще більш сиро. У сухих же кімнатах, де не буває занадто спекотно або, навпаки, дуже холодно, вінілові шпалери припадуть як не можна до речі.

Додатково про поклейке вінілових шпалер можна дізнатися зі статті Як правильно клеїти шпалери вінілові.

Інше значення

Крім того, вінілом скорочено називають музичні вінілові пластинки, які були поширені в радянські часи. Вони виготовлялися з ПВХ.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!