» » » Як утеплити труби?

Як утеплити труби?

Як утеплити труби?
Як утеплити труби?

У нашій країні з досить суворим кліматом взимку значно частішають аварії в водопровідних та каналізаційних системах. Більшість цих неполадок виникає в результаті банального замерзання води в трубах, яке легко можна було б запобігти, заздалегідь утепливши труби якихось способом. Тому для того щоб і в вашому новому будинку труби взимку не перемерзли з приходом перших же серйозних морозів, вам потрібно ще влітку подбати про їх належному утепленні. Поговоримо про те, як утеплити водопровідні та каналізаційні труби

Чим утеплювати труби в землі?

Кращий спосіб захистити від замерзання труби, що знаходяться в землі, - прокласти їх на такій глибині, де грунт не промерзає навіть у найлютіші морози. Однак, з огляду на той факт, що в північних районах країни товщина промерзає шару грунту досягає двох метрів, укласти труби на таку велику глибину часто буває технічно неможливо. Тому недостатньо глибоко закопані (або зовсім не закопані) труби доводиться захищати від морозу іншими способами, а саме утеплювати їх яким-небудь матеріалом або підігрівати труби ззовні або зсередини.

Як правильно утеплити трубу?

Для захисту водопровідних труб від морозу зазвичай використовують такі види утеплювачів:

  • скловату;
  • роз`ємні оболонки з пінополіуретану;
  • роз`ємні оболонки з пінопласту;
  • циліндричні утеплювачі, виготовлені з базальтового волокна;
  • спеціальний кабель, який теж відносять до розряду утеплювачів, але правильніше було б назвати його «обігрівачем» і виділити в окремий вид захисних матеріалів.

Для того щоб полегшити вам остаточний вибір конкретного утеплювача, ми розповімо про особливості використання кожного з перерахованих вище видів утеплювачів, розглянемо їх основні переваги та недоліки.

скловата



Цей недорогий утеплювач продається у вигляді товстих листів великого розміру, трубиякі спочатку нарізають ножем на смуги потрібної довжини, а потім цими смугами обмотують водопровідну або каналізаційну трубу. Основна перевага скловати - її мала щільність, яка і обумовлює досить високі теплоізоляційні властивості даного утеплювача. Але низька щільність в той же час є і основним недоліком скловати: через те, що вата має дуже рихлу структуру, труби, утеплені нею, потрібно ще додатково зверху обмотувати руберойдом або склотканиною. Найчастіше скловату використовують для утеплення металопластикових труб.

Оболонки з пінополіуретану

Зроблені з пінополіуретану роз`ємні оболонки будівельники зазвичай називають шкарлупами. Вони являють собою товстостінні порожні циліндри метрової довжини. Кожна шкаралупа розділяється на два напівциліндра. На бічних краях цих полуцилиндров євиступи і пази, завдяки яким вони і з`єднуються між собою. Виробники випускають оболонки з різним внутрішнім діаметром. Внутрішній діаметр потрібної вам шкаралупи повинен відповідати зовнішньому діаметру ваших трубитруб.



У магазинах продаються шкаралупи з різною товщиною стінок. Цілком зрозуміло, що чим товще стінки шкаралупи, тим вище її теплоізоляційні якості (і тим вона дорожча). Для теплоізоляції вигинів труб застосовують фігурні оболонки, які підбирають відповідно до конфігурації труб. На трубах оболонки з пінополіуретану фіксуються за допомогою спеціальних стяжок. Такі шкаралупи практично не мають недоліків - вони досить міцні, довговічні, вологостійкі, не викликають корозію труб і їх дуже просто монтувати. Крім того, в разі пошкодження ділянки труби таку оболонку можна легко зняти, а після ремонту встановити на колишнє місце. Шкарлупами з пінополіуретану можна утеплювати всі види труб, розташованих в землі і в приміщеннях.

Оболонки з пінопласту

Шкаралупи з пінопласту мають таку ж конструкцію, що і шкаралупи з трубипінополіуретану, тому їх встановлюють по тому ж самому принципу. Шкаралупи з пінопласту також придатні для утеплення всіх видів труб, що знаходяться як в землі, так і на відкритому повітрі. Єдина відмінність пінопластових шкаралуп від оболонок, зроблених з пінополіуретану, полягає в їх дещо меншою міцності. Зате вони дешевше пінополіуретанових і для їх монтажу не потрібні спеціальні стяжки - шкаралупи з пінопласту легко фіксуються звичайним скотчем, а при бажанні для більшої міцності такі шкаралупи можна додатково покрити зверху спеціальним захисним матеріалом.

Утеплювач з базальтового волокна

Циліндри з базальтового волокна гарні за всіма параметрами - вони практично вічні, підходять для всіх видів труб, їх дуже легко монтувати, вони мають високі теплозахисні властивості. Єдиний недолік базальтових циліндрів - це їх дорожнеча.

Гріє кабель

Такий спеціальний кабель, що складається з двох проводів (токопроводящего і грівся) обмотують навколо труби або прокладають всередині неї. Після включення в мережу кабель нагрівається і не дає воді в трубі замерзнути. розігрів кабелю трубиконтролює терморегулятор, вбудований в систему обігріву. Цей кабель можна використовувати для підігріву труб, розташованих як на відкритому повітрі, так і під землею. Завдяки надійній ізоляції він абсолютно безпечний, також його оболонка виготовлена з нешкідливих для людини матеріалів.

Якщо ви зараз зайняті ремонтом або утепленням водопровідних труб, можливо, вам буде корисно дізнатися, як паяють пластикові труби. Про це розповідається в нашій статті Як паяти поліпропіленові труби.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!