» » » Як зробити кольчугу?

Як зробити кольчугу?

Як зробити кольчугу?

Свою практику краще почати з самого відомого і поширеного способу плетіння - європейського. Це той самий варіант, який найчастіше зустрічається в історичному кіно. Принцип полягає в використанні ланки, що складається з п`яти кілець, одне з яких є центральним і тримає залишилися чотири. Існує два шляхи: перший - більш трудомісткий, але дешевий і передбачає самостійне виготовлення кілець, другий - швидкий, але дорожчий, при якому ви будете використовувати вже готові ланки.

Перший крок - це вибір матеріалу, з якого буде виготовлена ваша броня. Метал для кілець є основним визначальним фактором фортеці і гнучкості всієї конструкції, а також її кінцевої вартості. Якщо ви виберете тонкий і м`який дріт, кільця буде простіше зламати, а обладунки вийдуть слабкими і ненадійними. Крім того, готові ланки почнуть відкриватися і закриватися, що зведе нанівець всі ваші зусилля. Отже, перш ніж прочитати інструкцію про те, як зробити кольчугу, визначитеся з вихідним матеріалом:

  • Алюміній. Алюмінієвий дріт - недорога, але дуже слабка за своїми властивостями основа. Блискуча текстура дозволяє імітувати срібло, і ідеальна, якщо ви збираєтеся використовувати зброю тільки на костюмованому балу. Ваш наряд буде не тільки легким, але і дуже помітним серед інших.
  • Сталь. Мабуть, кращий вибір для тих, кому важлива сила і міцність обладунків. Ви можете вибирати, яку саме сталь використовувати: м`яку, оцинковану або нержавіючу. М`яка сталь - зручний в роботі матеріал, але при неправильному догляді може виникнути проблема корозії. Крім того, броня вийде тьмяною і реалістичною, зовсім в дусі середньовіччя. Найпопулярніший і недорогий варіант для тих, хто задається питанням, як зробити самому кольчугу - це міцна оцинкована сталь або нержавіюча сталь.
  • Латунь, мідь і бронза: основні переваги цих матеріалів - непоганий зовнішній вигляд і стійкість до корозії. Мінуси - висока вартість і м`якість самих металів.
  • Титан. Прекрасний варіант для справжньої броні. Додаткові плюси - особлива міцність і сила матеріалу, яка робить ваші обладунки практично вічними. Але є і деякі недоліки - це дорогий матеріал, який, до всього іншого, досить складно зігнути при обробці.


Для роботи вам буде потрібно як мінімум два комплекти кліщів і плоскогубці. Найкраще, якщо ви виберете інструмент середнього розміру, з плоским носом і без зубців на кінці. В іншому випадку виникне проблема, як зробити кольчугу і не пошкодити ланки, адже зубці подряпають кільця і не дозволять надати їм потрібну форму.

створення кольчуги

Визначившись з матеріалом і підібравши необхідний інструмент, переходимо безпосередньо до етапу «ткацтва». Близько половини всіх кілець, які ви будете використовувати при плетінні необхідно «закрити» перед початком роботи. Щоб зробити це, візьміть плоскогубці і щільно з`єднаєте разом кінчики дроту. Якщо ви хочете домогтися якісного результату, переконайтеся, що краєчки знаходяться на одному рівні і між ними не залишилося порожнього простору. Для того щоб створити ланки, другу половину кілець необхідно залишити «відкритою», допустивши невеликий зазор в окружності.



Потім нанизуємо чотири «закритих» кільця на «відкрите» центральне і отримуємо готове ланка майбутньої кольчуги. Тепер ви зрозуміли, як зробити кольчугу своїми руками? Готові сети з п`яти кілець з`єднуємо в довгу смугу таким чином, щоб центральне кільце п`ятірки завжди знаходилося посередині ланки. Загальна довжина «пасма» повинна відповідати обхвату плечей людини, для якого створюються обладунки.

Створювати полотно необхідно зверху вниз. Тобто спочатку плетемо верхню частину сорочки, послідовно з`єднуючи ряди ланцюжків від грудей до талії. Нанизувати один ряд на інший необхідно в такий спосіб: «відкрите» центральне кільце п`ятірки однієї смуги чіпляє два «закритих» колечка найближчій пасма. Поступово просуваючись у своїй роботі, ви отримаєте своєрідну трубу, яка і стане основою всієї конструкції. В районі горловини і пахв залиште незакриті ділянки для майбутніх рукавів і захисту шиї. Рукава створюються за тим же принципом, що і основне полотно. Важливий нюанс - напрямок кілець має бути таким же, як і у сорочки. Горловину кольчуги обробити нескладно, досить закрити всі кільця, надавши їм необхідну форму і охайний вигляд.

Ось і все, тепер ви знайомі з основними принципами європейського плетіння і можете не тільки знаєте, як зробити кольчугу самому, але і вмієте це робити, а також ви можете поділитися своїм незвичайним досвідом з друзями!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!