» » » » Що робити, якщо дитина подавився?

Що робити, якщо дитина подавився?

Що робити, якщо дитина подавився?

Найбільший страх для будь-якого батька - що зі здоров`ям їх дитини може трапитися що-небудь небезпечне або, тим більше, непоправне. Після різноманітних падінь і побутових травм перший рядок у списку небезпек займає потрапляння або застрявання чогось стороннього в дихальних шляхах. І що робити, якщо дитина подавився, особливо молодий, не дуже досвідченою мамі? Підготуватися до такої ситуації заздалегідь!

Дії в ситуації, коли дитині менше року

Найчастіше в такому віці діти давляться питвом або їжею, яка в такому періоді зазвичай рідка або напіврідка, тобто твердих і досить великих включень не містить. Ситуація, відповідно, найменш небезпечна, але теж може закінчитися сумно. Відразу ж спростуємо загальна помилка: тупо шльопати по спині безглуздо і небезпечно: застряг клубок може опуститися ще глибше по дихальних шляхах. Якщо дитина подавився, перша допомога повинна полягати в наступних діях:

  1. При порятунок зовсім маленьких дітей згадуємо, як діє лікар-акушер при прийнятті пологів. Ситуація, в принципі, аналогічна: там же теж треба вибити сторонні освіту, щоб новонароджений почав дихати. Так що міцно беремо малюка за п`ятки і шльопає його по попі. Пролунав крик сповістить вас про успішне проведення операції.
  2. Якщо малюкові місяців п`ять-шість, однією рукою його вже не втримати. Робимо інакше: сідаємо, кладемо руку на коліно, на неї - свого нащадка, так, щоб голова звисала вниз. Низом долоні хльостко шльопає п`ять разів між лопатками. У більшості випадків «дихалка» очищається.
  3. Не допомогло - перевертаємо на спинку, кладемо вказівний і середній палець на грудину і різко, але акуратно натискаємо - все ті ж 5 разів, чекаючи, поки груди випрямиться. Пальці в проміжках не прибирають, контролюємо вихід згустку.

Якщо варіант звішування головою вниз не дав результатів, краще перестрахуватися і викликати швидку на той рідкісний випадок, коли і нажимание на груди не звільнить дитині дихання.

Що робити, якщо подавився дитина старше року



Найчастіше виходить, що дитина поперхнувся. Що робити - не губитися, а вживати заходів. Діти двох-трьох років цілком можуть самі вам допомогти. Якщо причиною задушливого кашлю стала рідина, попросіть малюка встати навшпиньки, підняти руки над головою і щосили потягнутися. Як не дивно, цей «дідівський» метод дуже дієвий в таких ситуаціях.

  • Якщо дитина подавився твердої їжею, перша допомога полягає в спробах виштовхнути її з гортані. Для цього батьки повинні стати обабіч малюка, нагнутися до нього, обхопити в районі живота і здавити в районі пупка.
  • Не допомогло - вдавайтеся до наступного методу. Обхопіть дитини на тому ж рівні, нахиліть його вперед і п`ять разів сильно, але акуратно хлопніть між лопатками.
  • І не доводьте ситуацію до абсурду. Якщо бачите, що не справляєтеся - кличте професіоналів. «Швидка допомога» працює цілодобово.

Додаткову інформацію можете прочитати в статті Що робити, якщо подавився. А про інших навичках в наданні допомоги - в розділі Перша допомога.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!