» » » Як визначити фазу?

Як визначити фазу?

Як визначити фазу?

Для того щоб відповісти на питання, як визначити фазу, перш за все необхідно задуматися про безпеку під час її визначення. Важливо: для визначення фази в проводці приміщення або будівлі, необхідно буде подати харчування на цю саму проводку. Через це, подальша робота і експерименти стануть небезпечними для вашого життя. При цьому сто разів подумайте, чи потрібно це вам, може краще довіритися професійному електрику, у якого в наявності допуск до роботи і необхідні вміння? Життя дорожча, ніж ті гроші, які він з вас запросить за свою роботу.

Якщо з застереженнями все зрозуміло, то давайте розбиратися з тим, як визначити фазу і нуль.

  • Вимикаємо з розеток всі електроприлади.
  • Знеструмлюємо приміщення або будинок, напруга повністю повинно бути відключено.
  • Оголюємо ті два дроти, з якими будемо «з`ясовувати відносини». Мається на увазі те, що необхідно не повністю очистити ізоляцію з проводів, просто їх кінці повинні бути трохи оголені і очищені, а так само розташовуватися на відстані один від одного так, щоб вони випадково не торкнулися, і не виникло коротке замикання.
  • Далі слід знову подати напругу, включаючи і потрібні нам дроти.
  • Беремо індикаторну викрутку. При її відсутності - купуємо. Коштує вона зовсім небагато. І тому, не треба шукати інших методів і говорити, що: «у мене немає ніякої викрутки, візьму краще лампочку».
  • Індикаторна викрутка повинна знаходиться в правій руці. Чіпати її необхідно тільки за діелектричну частина. Торкніться кінцем викрутки по черзі до кожного з проводів. У цьому випадку, вказівний палець правої руки необхідно класти на кінець рукоятки, який зобов`язаний бути металевим.

Той же провід, на якому спрацював індикатор і є фазою, а інший дріт, природно - нуль. Вся ця методика дуже добре підійде для двожильний проводки, але проводів може бути і три, тобто: нуль, земля і фаза. Фазу в цьому випадку можна визначити точно так же: індикаторна викрутка буде горіти. На нуль і землю індикатор спрацьовувати нічого очікувати зовсім.



Земля і нуль визначаються в багатьох випадках по-різному. Багато визначають за кольором проводів, але в цьому випадку можна покладатися лише на електриків, які не повинні були переплутати, і класти конкретний колір для відповідного проводу. Краще цей метод відразу відкинемо. Можна взяти лампочку з патроном і двома проводами. Перший потрібно прикрутити до фази, визначеної вами по індикатору, а другий прикладати по черзі до двох залишилися проводам: загориться, значить, дріт - нуль. Однак, в деяких випадках, лампочка може відреагувати і на зіткнення із землею. Можна поміряти послідовно напруга за допомогою вольтметра. На проводах пари фаза-нуль напруга буде більше, ніж на парі проводів фаза-земля.

По маркуванню визначити, де фаза знаходиться, можна в такий спосіб. Перевірити забарвлення кінчиків проводів, що стирчать з отвору під розетку або вимикач. У сучасних будинках, при укладанні електричних кабелів, проводу, призначені для прокладки в стінах, маркуються трьома різними за кольором способами. Визначити кабель, який є заземленням, можна по повністю жовтої маркування із зеленою смужкою. Нульовий провід повинен мати синю або блакитну кольорове маркування, а фаза забарвлюється або в чорний, або в коричневий колір.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!