» » » Як користуватися скороваркою?

Як користуватися скороваркою?

Як користуватися скороваркою?

Скороварка - пристосування, з користю застосовується на будь-якій сучасній кухні. Представляє вона собою каструлю, яка має герметично закривається кришку. Кришка утримується замком. А на самій кришці розташований клапан. Ця модифікована каструля сильно знижує час на варіння різних продуктів. Наприклад, якщо зазвичай м`ясо вариться 60-80 хвилин, то в скороварці на це піде максимум півгодини. Картопля в простій каструлі готується 20-30 хвилин, в скороварці - 5-8.

Секрет швидкого приготування криється в тому, як працює скороварка. У звичайній каструлі вода закипає при температурі 100 градусів за Цельсієм. Температура окропу залишається постійною. У скороварці, що має герметичну кришку, пара виходить через спеціальний вузький клапан. Тому тиск всередині підвищений. Відповідно до законів фізики, температура кипіння води в скороварці перевищує 100 градусів за Цельсієм, тому всі продукти готуються в ній набагато швидше.

Правила експлуатації скороварки

Головне правило того, як користуватися скороваркою, полягає в тому, що перед тим як відкривати її, з неї потрібно випустити пар (через клапан) і охолодити. Ця вимога безпеки, тому поставтеся до нього дуже серйозно. Зокрема, це означає, що під час приготування супу перед тим як кидати в воду овочі, скороварки потрібно зняти з вогню, поставити під холодну воду, випустити пар і зняти кришку. Потім додаються овочі, кришка знову закривається, скороварка ставиться на вогонь, і приготування триває.

Перед тим як готувати в скороварці (нової) різні страви, бажано закип`ятити в ній молоко, не закриваючи кришку. Ця процедура виконується для того, щоб в майбутньому метал цієї каструлі не потемнів.

Потрібно постійно стежити за тим, щоб пар виходив саме через клапан. Якщо ви бачите, що він виривається з-під кришки, зніміть скороварку. Остудіть її, випустіть пар, відкрийте і ще раз щільно закрийте. Іноді потрібно прочищати клапан за допомогою дроту, щоб він не забився.

Корисні поради



В цілому, навчитися користуватися цим пристроєм дуже легко. Кілька простих порад допоможуть вам освоїти роботу з нею.

Відлік часу приготування починається з того моменту, як вода закипає. Після цього потрібно зменшити вогонь. Закінчується варіння не тоді, коли каструля знімається з води, а після того, як пар випущено через клапан, а вміст скороварки Остужев. Продукти, що знаходяться всередині знятої з вогню закритою скороварки, під високим тиском продовжують варитися. Пам`ятайте про це, щоб не розварити інгредієнти.

Внаслідок того, що пара виходить через клапан, вода майже не википає. Це потрібно враховувати при приготуванні супу: треба використовувати таку кількість води, яка повинна бути в уже готовому продукті. При цьому пам`ятайте, що заповнювати скороварку годі й більше, ніж на 2/3 об`єму. Якщо ви готуєте продукти, що розбухають при контакті з водою (наприклад, сухі овочі або рис), то планка допустимого заповнення каструлі знижується до половини її обсягу, а іноді і менше. Мінімальна кількість води, при якому можна закривати кришку скороварки і ставити її на вогонь, - 250 мл.

У той час як варити в скороварці можна і потрібно під великим тиском, смажити продукти в маслі в ній під тиском заборонено. При цьому можна вилити на дно масло і деякий час пасерувати в ньому цибулю та інші овочі. На цьому етапі кришку закривати не можна. Коли прийде час, залийте масло з овочами водою, додайте інші продукти і закрийте кришку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!