» » » Як організувати дитини?

Як організувати дитини?

Як організувати дитини?

Ритмічна життя - підйом, харчування, прогулянка в одне і теж час, природні для живого організму. Режим дня необхідний малюкові, мамі і оточуючим його людям. Як організувати дитини в залежності від віку?

Дитина до школи

Маленька дитина звикає до певного життєвого порядку і організм дитини підказує, коли їсти кашку або пити молоко, коли можна пограти ніжками або з іграшкою в руці, коли можна одягатися і йти з мамою гуляти, а коли засипати.

  • Розпорядок дня в перші місяці життя дитини змінюється досить швидко - малюк росте, а його потреби змінюються. Перші місяці дитина спить і їсть, потім з`являються нові враження, руху, гри. Відбувається перехід від дворазового сну до одноразового, необхідність у сні у малюків різна - від 10 до 14 годин.
  • При грудному вигодовуванні годування в основному на вимогу, прикорм, а потім вже харчування за столом проходить вже по організованому розпорядку. Малюк вчиться сам їсти ложкою, пити з кружки. Дитина вчиться вихованню культури прийому їжі: помити руки перед їжею, допомогти накривати на стіл, прибрати за собою посуд.
  • Самостійна гра, а також заняття з мамою повинні бути присутніми в розпорядку дня. Мама повинна замислюватися про те, як організувати дитину з раннього дитинства. Спочатку дитина грає сам, а мама просто з ним в кімнаті, потім дитина залишається один на 10-15 хвилин, дитина розуміє, що скоро мама прийде і буде разом з ним. Малювання, ліплення, знайомство з книгами, інші розвиваючі книги з організованого розпорядку згодом перейдуть в цікаве проведення часу.

Дитина в школі



Кожному віку дитини повинна відповідати своя організація. Як організувати дитини, коли він вчиться в школі?

  • Перш за все - це пробудження. Щоб дитина не відчував почуття неприязні до матері, яка будить його вранці, краще дати дитині будильник, щоб він відчув відповідальність. Не варто зайвий раз підганяти дитину, треба довіряти йому, і тоді він все зробить вчасно. Коли дитину кваплять, у відповідь він робить все повільніше.
  • Сніданок повинен проходити без нотацій, довгих розмов. Не варто за сніданком навчати дітей хорошим манерам, моральним засадам поведінки. Діти повинні знати і відчувати, що кухня - це зручне місце, де всій родині можна добре поїсти.
  • Дитина не повинна бути одягнена, як лорд. Його одяг має бути зручним, простий, недорогий. Для дітей важливі свобода рухів, можливість падати, бігати, стрибати, грати в м`яч.
  • Треба навчити свою дитину організовувати своє робоче місце, щоб нічого не відволікало від виконання домашніх завдань (телефон, телевізор). Молодшим школярам треба робити перерви на 5-10 хвилин. Треба викликати інтерес до навчання, навчити аналізувати інформацію.
  • Одяг, взуття та портфель краще, щоб збирав дитина з вечора. Забуту річ краще дати без зайвих слів, не розмірковуючи про забудькуватості, безвідповідальності.
  • Якщо дитина лягає спати з небажанням, то треба дитину вислухати, порадіти успіхам, заспокоїти, якщо боїться чогось. Тоді дитина звільняючись від тривоги, спокійно засне.

підліток



Як організувати дитини в підлітковому віці? У цьому віці грамотна організація всього дня привчає до дисципліни, сприяє вихованню вольових якостей. Розпорядок дня підлітка повинен бути спланований так, щоб кожному виду діяльності було свого часу.

  • Після занять в школі дитина обов`язково повинен трохи відпочити. Для виконання домашнього завдання найкращий час з 15 до 17 годин, коли присутній підвищена працездатність, концентрація уваги.
  • Вільний час підлітка має бути заповнене цікавими захопленнями. Підліток повинен зрозуміти, що його інтереси: спорт, іноземні мови, театр, танці, музика і т.д, можуть допомогти в самореалізації, самоствердженні, і в майбутньому допоможуть досягти будь-яких серйозних вершин.
  • Крім школи, секцій, гуртків у підлітка обов`язково має бути спілкування. Батьки обов`язково повинні знати про друзів, цікавитися ними, запрошувати в гості. Якщо у дитини немає друзів (комп`ютер найкращий друг), то це говорить про серйозну проблему. Обов`язково треба в цьому розібратися, знайти вихід з цієї ситуації.
  • Підліток повинен відчувати любов своїх батьків, тому хоча б годину потрібно бути разом: грати в шахи, шашки, лото, «Монополію», збирати пазли, дивитися разом фільми, цікаві пізнавальні програми. На вихідні виїжджати на природу, каток, ходити в театр, на концерти.
  • Для відновлення сил підлітку необхідний нормальний сон, не менше 8-9 годин, інакше знизиться працездатність, успішність. Хронічне недосипання може послужити причиною неврозу і деяких інших захворювань.

Дотримання цих простих принципів допоможе підлітку в майбутньому, і також запобіжить проблему батьків і дітей.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!