» » Як прикрасити серветку?

Як прикрасити серветку?

Як прикрасити серветку?

Умільці, які займаються в`язанням, досить часто задаються питанням про те, як надати вязаному виробу форму і жорсткість. Варто відзначити, що є багато варіантів надання форми виробу. Для цього використовують цукор, крохмаль, глянець-крохмаль, желатин, ПВА.

Засоби для додання жорсткості

крохмаль

Розглянемо, як правильно прикрасити серветку за допомогою крохмалю. Для додання виробу форми беруть кукурудзяний, картопляний або рисовий крохмаль, з якого роблять клейстер. Пропорції залежать від потрібного ступеня «стійкості» вироби. Так, для додання слабкою жорсткості розчиняють 1 ст. л. крохмалю в невеликій кількості води-середньої та сильної - 1,5 і 2 відповідно. Клейстер готують наступним чином: на вогонь ставлять каструльку з літром води. Поки вона закипає, в невеликій кількості холодної води розчиняють крохмаль і переливають в окріп при постійному перемішуванні. Варять клейстер до тих пір, поки рідина не почне густіти і з`являться бульбашки. Клейстер вважається звареним правильно, якщо він однорідної консистенції, прозорий і не містить грудочок.

У остиглий клейстер опускають серветку, заздалегідь випраний і вибілену. Як тільки серветка вбере в себе «кисіль», її віджимають і розправляють на поверхні, надавши потрібну форму. Коли серветка стане трохи вологою, її пропрасовують теплою праскою через шматок х / б тканини.

Глянець-крохмаль

Також багатьох дам, які полюбили рукоділля, цікавить, як прикрасити в`язану серветку глянець-крохмалем. Є два рецепта. Для першого беруть тальк, буру і пшеничний або рисовий крохмаль в співвідношенні 3: 1: 5. Для другого рецепта використовують рисовий крохмаль, буру і борну кислоту в співвідношенні 8: 10: 2. Приготовану суміш добре розмішують, наносять на серветку шматочком тканини, а потім відразу ж пропрасовують гарячою праскою. Серветка набуває блискучого вигляду. Якщо ви збираєтеся крохмалити біле виріб, то крохмаль розчиняють в знежиреному молоці.

цукор



Для приготування цукрового розчину беруть 3 ст. л. цукру, заливають 1/2 склянки окропу і ставлять на маленький вогонь. Потім, як тільки маса нагріється, при постійному помішуванні в неї вводять заздалегідь розчинений у холодній воді крохмаль. Варять до появи пухирців на поверхні розчину. Остиглий клейстер наносять на серветку. Варто зазначити, що такі накрохмалені серветки дуже солодкі, і, отже, будуть залучати до себе комах.

ПВА

У мисочці змішують півсклянки клею і стакан води. Якщо суміш виходить сильно густий, то можна додати ще водички. Розчин наносять на виріб і залишають висихати.

желатин

Також рукодільниць цікавить, як прикрасити серветку, використовуючи желатин. У мисочку наливають півсклянки води, засипають столову ложку желатину і залишають до розбухання. Потім обсяг води доводять до 250 мл. і ставлять на вогонь, поки желатин не розчиниться. Як тільки отриманий розчин охолоне, в нього поміщають виріб, віджимають і додають форму. Таким методом добре крохмалити кошики, капелюшки, вазочки, тому що отриманий результат довго тримається.

Варто відзначити, що крахмаленія не підлягають вироби з чорних ниток. Їм надають форму за допомогою хімічних препаратів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!