Як зберігати живці?

Як зберігати живці?

Живцями (їх ще називають привоем) позначають однорічні пагони, які виросли протягом останнього року. Ці живці беруть для щеплень. Їх заготовляють для весняних щеплень після скидання деревом всіх листя і після перших невеликих морозів в листопаді або на початку грудня. У цей час у дерев припиняється рух соків, і вони проходять природну загартування.

Зазвичай відбирають потужні і сильні пагони з діаметром 5-7 мм і зрізають їх з сонячної сторони дерева. Оптимальна довжина пагонів повинна бути 40-60 см.

Кісточкові культури (персик, абрикос, черешня) заготовлюються перед морозами, тому що підмерзлі живці цих культур погано приживаються в щепленнях, а то і зовсім гинуть. Ще одна складність при зберіганні цих пагонів - схильність цих культур до подопреванію, тому зберігати їх потрібно при температурі не вище -4 -2 градусів і при невисокій вологості. Зайва волога також сприяє ранньому розпускання бруньок навесні, а такі живці малопридатні для щеплень.

Зерняткові плодові культури, такі як горобина, яблуня, груша, айва - більш зимостійкі. Вегетативний період навесні у них починається пізніше, ніж у кісточкових культур, тому умови зберігання взимку вони переносять задовільно.

Зберігати живці взимку можна в снігу, в підвалах, льохах, і навіть в домашньому холодильнику.

Ховаємо в сніг



Зберігають щепи в снігових заметах, обгортають мішковиною і перев`язують шпагатом, попередньо пов`язуючи живці в невеликі пучки по кожному сорту і прикріплюючи до кожного пучку промокне в непогоду етикетку. Бурти розташовують з північної сторони будівель або у парканів, товщина снігового покриву повинна бути не нижче півметра. Зв`язки живців присипають снігом, ущільнюють його, а зверху насипають тирсу або торф, щоб сніг у відлигу танув повільніше.

Погреби і підвали

Якщо у вашій місцевості мало снігу, то можна зберігати живці в льохах або підвалах. Для цього живці укладають в провітрюваних тару, присипають чистим піском або тирсою. Необхідно постійно стежити за вологістю в приміщенні. Такий спосіб зберігання допускається для живців груші, яблуні, винограду і сливи, але дає незадовільні результати для живців персика, абрикоси і вишні через недостатньо низьку температуру в підвалах і високої вологості.

холодильник

Якщо живців у вас небагато, то можна їх зберігати в домашньому холодильнику, там, де температура нижче за все. Для цього протріть живці сухою чистою ганчіркою, помістіть в поліетиленовий пакет і перев`яжіть шпагатом. При розморожуванні холодильника живці виносять в холодне місце. Обов`язково потрібно стежити, щоб не було зайвої вологи в пакеті. Якщо виступив конденсат, слід розгорнути пакет і протерти живці чистою сухою ганчіркою, а потім упакувати в новий пакет.

Як зберігати живці винограду

Ще кілька слів скажемо про зберігання живців винограду. Лози винограду зберігаються так само, як і інші живці плодових культур, тільки перед закладанням на зберігання їх обов`язково обробляють залізним або мідним купоросом, щоб уникнути грибкових захворювань.

Більш докладно про зберігання живців винограду читайте в нашій статті Як зберігати живці винограду.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!