Як прищеплювати дерева?

Як прищеплювати дерева?

Щеплення дерев - улюблених прийом не тільки селекціонерів, але і садівників-любителів. Завдяки цій процедурі можна поліпшити врожайність дерев і підвищити якість плодів. У статті розглядаються основні способи, як прищепити дерево.

методи щеплення



Розрізняють 2 основні методи щеплень:

  • копулировка - щеплення черешком з декількома нирками:
  • окуліровка - щеплення ниркою (вічком), зрізаної з прилеглою ділянкою кори і тонким шаром деревини. Цей варіант зазвичай більш результативним.

вибір дерева



Кожен ботанічний вид має індивідуальні особливості технології щеплення. Але існують і загальні рекомендації:

  1. Дерево, що підходить для виконання такої процедури, має бути здоровим. Інакше щеплення не принесе очікуваного результату.
  2. Всі дерева прищеплюються в різному віці. Нижня межа зазвичай становить три роки, а верхня - у кісточкових дерев до 10 років, а у зерняткових - допускаються і більш пізні терміни.
  3. Перещеплення варто виконувати через рік після попередньої процедури. За цей час держак встигає прижитися і дерево готове до приживлення наступного.

підготовка живців

  1. Як «донорів» використовують здорові дерева середнього віку, врожайність і якість плодів яких пройшла перевірку часом і показала найкращі результати. Живці і оченята зрізають з південної частини крони, тут вони дозріваю швидше.
  2. Для копулировки живці повинні бути завдовжки не менше 30 см, їх зрізують над другою або третьою ниркою, вважаючи з початку втечі.
  3. Переважно заготовлювати живці восени після листопаду, але це можна зробити і навесні до появи бруньок.
  4. Зберігається зрізаний матеріал в підвалі або в снігу. При виборі першого варіанту живці укладають під кутом і пересипають вологим піском. Другий спосіб таїть в собі певну небезпеку. Заготовки повинні бути складені в штабель і пересипані снігом на весь час зберігання. Якщо ви не впевнені, що сніг протримається всю зиму, віддайте перевагу першому варіанту.
  5. Безпосередньо перед копулировкой живці розрізають на більш дрібні, довжиною близько 10 см. Над місцем зрізу необхідно залишити 2 нирки.
  6. Для окулірування підходять тільки свіжозрізані нирки. Її проводять протягом першої половини серпня. Першими прищеплюють кісточкові дерева, а вже після - зерняткові. Дозрілий до окулірування вічко визначають по хрускоту при згинанні деревини.

Як прищеплювати плодові дерева

Окуліровка

  1. За 7-8 тижнів до процедури перевіряють легкість відділення кори. У зневодненого дерева вона відділяється погано, а значить вічко НЕ Окуліровкаприживеться. Таке дерево перед окуліруванням потрібно посилено поливати.
  2. Місце прищепи протирають вологою ганчіркою. За допомогою спеціального ножа прівівальщік зрізає добре сформовану нирку з прилеглою частиною кори і деревини.
  3. У цей час повязчік робить Т-подібний розріз на корі дерева і трохи «розкриває» кору.
  4. Прівівальщік акуратно поміщає в розріз вічко і притримує його, поки повязчік за допомогою ізоляційної стрічки НЕ зафіксує його по всій довжині зрізу, залишаючи нирку незамотанной.

проста копулировка

  1. Вибираємо гілку, рівну по товщині нашому черешки. Виробляємо на ній Копуліровкакосий зріз. Такий же зріз, але дзеркальний робимо по краю держака. Намагаємося, щоб довжина і кут зрізу максимально збігалися.
  2. Поєднуємо держак і рідну гілку дерева. Стежимо за суміщенням кори і камбію у прищепи та підщепи.
  3. Змащуємо зрізи садовим варом.
  4. Накладаємо на всю довжину зрізу спіральну пов`язку. Частина пов`язки, яка буде контактувати з місцем щеплення, змащуємо садовим варом.

Копуліровка сідлом за кору

  1. Підщепу спилюють, залишаючи пеньок заввишки 4-5 см. Роблять поздовжній розріз на корі.Копуліровка
  2. На держаку формують плече. Для цього нижче другої нирки виробляють невеликий горизонтальний розріз.
  3. Нижче плічка роблять косою клиновидний зріз.
  4. Вводять держак в розріз кори до того моменту, поки він не упреться плечиком в краю зрізу. Змащують місце щеплення садовим варом.
  5. Фіксують держак з допомогою спиралевидной пов`язки, поверхня якої з боку рани покривають варом.

Копуліровка в розщепів

  1. Для цього методу щеплення діаметр підщепи повинен значно перевищувати діаметр прищепи.розщеп
  2. Для даної процедури необхідний свіжий пеньок, який виступає над
    поверхнею ґрунту на 4-5 см.
  3. За допомогою садового ножа розколюють торець так, щоб вийшла щілину.
  4. Формуємо на кінці живця два плічка. Для цього робимо поперечні розрізи, глибиною близько frac14- від загальної товщини живця.
  5. Край між двома плічками повинен мати форму гострого клину.
  6. Вставляємо держак в щілину до упору плічками. Стежимо, щоб тканини прищепи та підщепи збігалися. Змащуємо місце щеплення варом. Їм же просочуємо внутрішній шар пов`язки.
  7. Фіксуємо щепу за допомогою суцільної спиралевидной пов`язки.

Садовий вар: рецепт

Складові:

  • 4 частини каніфолі,
  • 2 частини бджолиного воску
  • 1 частина баранячого сала

процес роботи

  1. Ставимо ємність з інгредієнтами на маленький вогонь і, постійно помішуючи, доводимо до розплавлення.
  2. Розливаємо вар по банкам, які зберігаємо в захищеному від світла місці.

За допомогою щеплення дерев можна значно поліпшити врожайність саду. Будь-який захоплюється садівництвом людина повинна знати як прищепити дерево хоча б парою найпростіших способів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!