Як виростити сад?

Як виростити сад?

Маючи присадибну ділянку, можна вирощувати на ньому різні ягоди, овочі і фрукти. Щоб виростити сад з плодовими деревами, необхідно придбати саджанці різних сортів і типів. Під час покупки важливо враховувати особливості клімату, грунту, зростання і догляду за рослинами.

Особливу увагу варто приділити особливостям певних сортів. Потрібно бути готовим до того, що частина саджанців загине через нестачу поживних речовин в грунті, тому саджати слід якомога більше заготовок.

Посадка саджанців і догляд за ними

Перед посадкою необхідно визначитися з сортами. Теплолюбні дерева краще садити на сонячній стороні. У північній частині себе буде комфортно почувати яблуня і різні плодово-ягідні рослини. У центрі саду є всі умови для зростання і нормального розвитку груші. Горобина також відмінно переносить прохолоду.

При посадці необхідно залишати достатню відстань між саджанцями. Згодом дерева розростуться, і їм знадобиться місце не тільки для розвиненої кореневої системи, а й для крони. Відстань між яблунями має становити 5-6 метрів, сливу і вишню можна садити частіше, через кожні 3 метри. Важливо дотримуватися правил догляду та поливу, вчасно видаляти бур`яни, які харчуються корисними речовинами, необхідними для коренів дерев.

Важливо ретельно доглядати за садом в холодну пору року. Необхідно укрити молоді рослини від гризунів. Для цього сьогодні продаються всілякі матеріали, які можна придбати в спеціалізованих магазинах. Найлютіший ворог саджанців взимку - мороз, тому слід акуратно укутати стовбур і утеплити прикореневу систему.

Підживлення грунту для плодових дерев



Для нормального росту і плодоношення дерев необхідна своєчасна підгодівля ґрунту. Підживлення є внесення корисних мінеральних речовин і органічних добавок. Найбільш ефективними для плодового саду є наступні мінеральні добрива:

  • азотні,
  • калійні,
  • фосфорні,
  • комбіновані.

Органічні добрива - це гній, компост, гнойова жижа і т. Д. Корисні речовини можна вносити в чистому вигляді, розбавленому і комплексному.



Важливо не перестаратися, адже надмірна кількість добрив може принести негативний результат. Розрахувати норму для плодового дерева неважко. До діаметру крони слід додати одиницю і помножити на 3,14. Отриманий результат потрібно співвіднести з дозою речовини, необхідного для 1 кв.м. Перед посадкою саду також слід удобрити грунт. Саджанці не потребують добриві близько 2 років.

Небезпека для молодих дерев представляють концентровані добрива. Оптимальним рішенням стане використання розбавлених речовин.

Значення щеплень для плодових дерев

За допомогою щеплення можна створювати нові сорти плодових дерев і експериментувати з урожаєм. Також така процедура дозволяє:

  • виправляти недоліки крони;
  • послаблювати або підсилювати зростання дерева;
  • прискорювати плодоношення.

Існують різні способи щеплення рослин. До основних груп можна віднести щеплення за допомогою держака або нирками. Залежно від цілей процедури місце щеплення буває різним. Найчастіше щеплення робиться до стовбура, до кореня і в пень.

Техніка щеплення відрізняється простотою. Цю процедуру зможе самостійно провести навіть початківець садівник. У надрізану кору необхідно ввести держак, край якого зрізаний під кутом. Довжина зрізу повинна становити близько 3 см. Прищеплювати держак повинен мати кілька живих нирок. Частина гілки над нирками зрізається. Отриману заготівлю вставляють в кору. Найкраще приживаються живці, які зверху покриваються корою дерева.

Надзвичайно важливим є догляд за щепленими рослинами. Він складається в постійній перевірці нирок і ослабленні пов`язок в разі потреби. Дізнатися, прижилися чи квітки можна протягом двох тижнів. Здорові нирки мають свіжий вигляд. Якщо щеплення не вийшла, держак або нирка засихають. З прищепленого держака вдається отримати стільки пагонів, скільки було на ньому нирок.

Також вам може бути цікава стаття Як вирощувати ялини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!