Як виростити ялину?

Як виростити ялину?

Якщо ви вирішили зацікавитися темою, як вирощувати ялини, то вам варто знати кілька факторів догляду за нею. Перше, що потрібно знати - це тонкощі посадки ялини, про які ми і поговоримо.

особливості висадки

  • Висаджувати рослину найкраще в період з кінця квітня до початку травня. Якщо погода не спекотна, то висадку можна здійснити після 20 серпня до самого кінця вересня.
  • Якщо висаджується кілька рослин, то відстань між ними повинна становити метра 2, а ями треба викопати на глибину 50 см.
  • На дно ями необхідно насипати дренаж і поживні субстрати, які складаються з дернової землі, торфу, піску і листя.
  • Коренева шийка рослини повинна бути на рівні землі. Після процесу посадки робиться лунка, яку поливають і засипають торфом на 6 см.

Якщо ви придбали свою ялина в горщику, то бажано посадити її на таку ж глибину, в якій вона росла. Так їй буде набагато легше прижитися на новому місці і в новій землі.

Коли ялина тільки висаджена, вона не переносить сухості грунту, тому в жарку погоду їй потрібно полив в обсязі 10 літрів і дощування крони.



Як виростити ялину такої, щоб вона завжди радувала вас і красувалася на ділянці? Необхідно дотримуватися деяких правил правильного вирощування ялинок.

Правила вирощування

  • Підживлення. Немає необхідності завжди підгодовувати ялина, але ранньою весною можна внести в пристовбурні кола трохи мінерального добрива з вітамінами. Звичайно, не забувайте поливати вашу ялина, бо голки стануть сухими і жовтими.
  • Обрізка. Якщо ваші саджанці служать огорожею, то потрібно їх правильно формувати. Сформуйте їм правильну форму крон. Якщо у вас звичайна ялина, яка служить прикрасою двору, то восени видаляйте з неї сухе та поламане гілля.
  • Підготовка до холодів. Грунт навколо рослини необхідно мульчувати торфом і саму хвою прикрити нетканим матеріалом, щоб зберегти від зимових морозів.

Як виростити ялину з насіння

Висівати зібрані пізньої осені насіння необхідно в другій половині квітня. Грунт повинна бути пухкої, посипаною тирсою. На шар з тирси кладуть насіння і присипають зверху хвойними тирсою. Це місце необхідно добре полити і закрити плівкою, щоб утворився парник.



Варіанти гульвіса насіння ялини:

  • Також можна сіяти насіння ялини і у відкритий грунт навесні, тоді треба прикрити місце посіву прутами, щоб вітер не зміг здути тирсу і насіння.
  • Насіння ялин висівають в ящики, де вони ростуть 2-3 роки. Молоді ялинки поливають і підгодовують відповідно до рекомендацій на мінеральних добривах.

Неважливо то, де відбувалося висаджування насіння. Після 2-3 років необхідно пересадити молоді сіянці. Перед тим, як пересадити рослину, приберіть зайві довге коріння. Чи не струшівайте всю землю з саджанців, бо вона допоможе прижитися в новому грунті і нової обстановки.

Ялина з гілки

Якщо ви задумалися про те, як виростити ялину з гілки, то варто прислухатися до деяких порад, які допоможуть виростити красиве і здорове рослина:

  • Найкраще можуть прижитися живці з рослин, вік яких становить 4-8 років. Зрізаються тільки однорічні пагони.
  • Хвою необхідно зняти з гілки на глибину висаджування (3-5 см).
  • Нормальна довжина держака становить 10-25 см.
  • Висадка живців відбувається в парник. Після того як ви зробили посадку молодих саджанців, накрийте парник плівкою. Щоб створити ефект тіні, необхідно покласти мішковину на плівку. Щоб дотримуватися правильну температуру парника (23 градуси за Цельсієм), навесні потрібно додатковий підігрів грунту.

Коли ви вирішили вже садити живці, то їх необхідно занурити на добу в розчин марганцівки на половину їх довжини. Висадку необхідно зробити в пісок під нахилом в 30 градусів. Глибина посадки кожного живця становить 3-6 см.

блакитна ялина

Щоб зрозуміти, як вирощувати блакитні ялини та інші види цих красунь, варто знати аспекти захисту краси цих дерев:

  • Оберігайте їли від паразитів. Для цього в квітні оббризкують їли спеціальними розчинами, які перешкоджають появі небажаних паразитів.
  • Якщо ялина пожовкла, то їй не вистачає поливу або ж у неї надлишок води. Пам`ятайте про правильному дозуванні води для вашого рослини.
  • Намагайтеся при перших ознаках захворювань додавати мінеральні добрива, які допоможуть ялинці зберегти свою красу і свіжість.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!