Як посадити ялину?

Як посадити ялину?

Пухнаста, лапаті ялина з блакитно-сизої хвоєю - прикраса будь-якого заміського будинку або дачної ділянки. Щоб виростити ялину багатьох знань і навичок не потрібно, так як рослина це досить невибаглива. Про те, як виростити ялину, читайте нижче в статті.

Є кілька способів вирощування ялинок в домашніх умовах.



Найбільш поширені з них:

  • вирощування з насіння;
  • вирощування з саджанців, придбаних в спеціалізованому розсаднику.

Розглянемо докладніше кожен із них.

Як виростити ялину з насіння



Виростити ялину з насіння досить складно. Для того щоб милуватися власноруч вирощеним деревцем, вам доведеться неабияк потрудитися, та й часу на весь цей процес піде чимало. Але якщо можливі труднощі вас не лякають і ви готові чекати результату декілька років, тоді не роздумуючи беріться за справу.

заготівля насіння

  1. Насамперед потрібно заготовити ялинові насіння. Щоб насіння ялини проросли, вони повинні бути повністю визріли, звичайно ж встигають ялинові насіння приблизно до середини лютого. Саме в цей час вам і треба буде піти за шишками в найближчий парк або ліс, в якому ростуть блакитні ялини. Зберіть там найкращі розкрилися ялинові шишки (чисті, гладенькі і неушкоджені) і принесіть їх додому. Будинки принесені з лісу шишки покладіть в полотняний мішечок, зав`яжіть його і на кілька днів покладіть біля батареї. Шишки в теплі розкриються, і насіння природним чином висиплются з них.
  2. Шишки викиньте, насіння легенько потріть і сдуйте з них облом крильчатки.
  3. Насіння промийте, недовго потримайте їх в слабкому розчині марганцівки, розкладіть на паперовому рушнику і добре просушіть. Сухі насіння зсипте в скляну баночку, накрийте її кришкою і до пори посадки приберіть насіння в холодильник.

Як посадити насіння ялини

  1. Насіння ялини висаджуйте в грунт в кінці квітня - початку травня. Грунт під висадку насіння підготуйте заздалегідь - спорудити в саду міні-парник і верхній шар грунту в ньому замініть сумішшю з луговий землі, торфу і крупнозернистого річкового піску. Для кращої схожості додайте в субстрат комплексні добрива з тривалим періодом дії.
  2. Перед посадкою поверхню субстрату в парнику ретельно розрівняйте і гарненько утрамбуйте.
  3. Насіння вийміть з холодильника, на пару годин замочіть їх у середньо-рожевому розчині марганцівки, потім злегка просушіть і висійте прямо на поверхню грунту в парнику (грунт перед цим добре пролийте). Закапувати насіння не треба! Після посіву притрусіть їх тонким (1 - 1,5 см) шаром торфу або тирси і накрийте парник плівкою.

Як доглядати за саджанцями ялини

  1. Днів через десять ви побачите перші сходи. Коли крихітні ялинки трохи підростуть (на це піде приблизно місяць), злегка прорідити їх ряди і залиште найкращі і сильні екземпляри.
  2. Після того як тепла погода остаточно встановиться, приберіть плівку. Молоді саджанці поливайте помірно, намагайтеся лише підтримувати мінімальну природну вологість ґрунту. У спекотні дні обприскуйте саджанці водою пару раз в день. При можливості кілька разів за літо обробіть молоді ялинки розчинами фунгіцидів і інсектицидів, а ось удобрювати їх більше не потрібно.
  3. На наступний рік в березні або в листопаді розсадите ялинові саджанці. Пересаджувати ялинки в шкілки потрібно після того, як вони доростуть до десяти сантиметрів, а на постійне місце їх висаджують в трирічному віці.

Якщо ви все зробили правильно, то через п`ять років у вашому саду вже будуть красуватися півметрові пухнасті ялинки, але не факт, що всі вони будуть блакитними (за статистикою з насіння, зібраних з блакитних ялин, лише третина ялинок виростає з блакитною хвоєю - у інших голки виходять звичайного зеленого кольору). Щоб гарантовано мати на своїй ділянці саме блакитну красуню, ялина потрібно вирощувати з сортового саджанця.

Як правильно посадити саджанець їли

  1. Ранньою весною придбайте в спеціалізованому розсаднику двох, а ще краще, трирічний саджанець блакитний їли. Для того щоб ялина гарантовано прижилася на вашій ділянці, купуйте саджанець із закритою кореневою системою (ялинка повинна знаходитися в спеціальному контейнері або горщику).
  2. Для своєї ялинки виберіть добре освітлене місце на відстані 10 - 15 метрів від будинку (згодом ялина сильно розростеться).
  3. Викопайте яму приблизно метрової глибини і такої ж ширини. Ще краще яму під посадку вирити заздалегідь (пізньої осені), і утеплити її на зиму руберойдом, листям і ялиновим гіллям.
  4. Перед тим як садити ялина, на дно ями укладете дренаж - биті цеглу або гравій шаром 15 - 20 см.
  5. В землю, витягнуту з ями, додайте трохи річкового піску - не більше 1/3 від загальної кількості грунту.
  6. Пересаджувати саджанець разом з грудкою землі. Розміщуйте саджанець в ямі таким чином, щоб він розташовувався над поверхнею грунту на ділянці на тому ж рівні, що і над поверхнею субстрату в контейнері. Чи не заглубляйте кореневу шийку саджанця в землю!
  7. Решта порожнечі засипте землею, змішаної з піском, і злегка утрамбуйте грунт.
  8. На перших порах поставте біля ялинки опору, щоб вона не нахилилася від вітру або від нерівномірного осідання грунту.
  9. У суху погоду регулярно поливайте ялинку і кілька разів за сезон обробіть її будь-яким протигрибковим препаратом.

Радимо вам також прочитати і інші наші статті на цю тему:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!