Як вирощувати ялини?

Як вирощувати ялини?

Ялинка - це зелене деревце, яке радує нас і взимку, і влітку. Особливо сильно її люблять діти, вони асоціюють ялинку з Новим роком, з святковим настроєм і подарунками. Так чому б не виростити це чудо у себе на городі або навіть в горщику? Багато садівники займаються цим, значить, вийде і у вас. Звичайно ж, якщо ви будете точно знати, як вирощувати ялини.

Деякі люди садять у себе вдома ялина, сосну, ялівець, ялицю, кедр і т.д. Вони викопують їх з лісу, що в багатьох регіонах взагалі заборонено законом. Ці рослини можуть бути занесені в місцеву Червону книги, тому немає нічого кращого, ніж посадити ялину у власному саду з насіння. Пересадка з лісу може не увінчатися успіхом, якщо ненавмисно пошкодити коріння. Так само несприятливо на дерево впливає різка зміна умов і неправильна посадка хвойного саджанця. Не варто забувати і про такий важливий чинник, як догляд за рослиною.

Як виростити ялину в саду



Для початку, ви повинні знати, що вам доведеться чекати не один рік, перш ніж рослина підросте. Через 3-4 роки після посадки, сіянець сосни або ялинки досягає в висоту не більше півметра.

  1. Якщо ви зважилися відправитися в ліс, то їдьте туди саме за шишками, а не за ялинкою. Насіння в шишках дозрівають восени, в листопаді. Уже в лютому вони висіваються з шишечок. Ваше завдання - встигнути зібрати шишки раніше, ніж прийде лютий. Найкраще робити це після випадання снігу. Коли шишки падають на сніг, вони стають сильними, а тепла земля для них не є сприятливою. В результаті виживуть найсильніші, але ви зможете дізнатися їх тільки через рік з появою перших зелених гілочок.
  2. Після того, як шишки зібрані, необхідно витягти з них насіння. Проведіть стратифікацію, щоб забезпечити їм кращу схожість. Для цього, замочіть насіння в дуже холодній воді. Не бійтеся додавати лід. Через 2-3 дні вони набухнуть, і ви повинні будете помістити їх у вологий пісок. Щоб насіння зійшли, підтримуйте в піску нульову температуру.
  3. Тепер ваші насіння готові до посадки. Сійте їх в землю не дуже глибоко (на 0, 5 см максимум), тому що природа подбала про те, щоб ялинки росли і без закопування.
  4. Грунт повинна бути піщаної, підійде і пухкий суглинок. Удобрювати землю не потрібно. Додайте землю, привезену з лісу. Візьміть її з-під звичайних лісових ялин.
  5. Коли земля готова, засипте її в діжки або горщики. Посійте по кілька насіння в кожен горщик, а навесні відберіть найсильніші.
  6. По можливості, винесіть все діжки і горщики на свіже повітря, прикопайте їх в землю, щоб вони стояли так до самої весни. Пам`ятайте, що ялина сходить в зимову пору під снігом. Якщо ви не маєте такої можливості, то виносьте горщики на балкон.
  7. З приходом весни і літа, ви будете спостерігати, до чого привели ваші зусилля. А так, як ви спеціально посадили свої їли в горщиках і діжках, то зможете з легкістю переносити їх, транспортувати і навіть продавати. На такі ялинки завжди високий попит, особливо, коли рослина міцне і високе. Це дуже хороша бізнес-ідея для дачників і садівників. Ділянки взимку простоюють і якраз залишають місце для горщиків з ялинами.

Як виростити ялинку, куплену в горщику

  • Якщо ви придбали хвойна рослина в контейнері, вам необхідно пересадити його на ту ж глибину, на якій воно росте в своєму горщику.
  • Якщо погода спекотна, обов`язково щодня поливайте новосадкі. Вони дуже важко переносять сухий грунт і вимагають не менше 10 л води в день, а так само дощування крон.
  • Після поливу, необхідно рихлити ґрунт у пристовбурних кіл, мульчувати торфом і прополювати бур`яни.
  • Не обов`язково підгодовувати їли, але ранньою весною, поки ще не почнуть рости пагони, додайте близько 100 г Кеміра-універсал в пристовбурні кола.

обрізка

  • Якщо ви садите їли, як живопліт, то вам необхідно спеціально сформувати їх. За допомогою простої обрізки можна отримати ефект зеленої непрохідною стіни. В іншому випадку, восени і навесні видаляються тільки хворі, поламані або сухі гілки. Крона формується самостійно, природним шляхом.
  • У разі якщо дві верхівки почали зростати одночасно, видаліть одну з них, вирізавши прямо біля основи.

розмноження

  • Як вирощувати ялини, які не розмножуючи їх? Ніяк! Щоб розмножувати видові їли, їх вирощують з насіння.
  • Садові форми, створені селекціонерами, вирощуються з живців або методом щеплення. Розмножувати за допомогою насіння їх не можна, так як вони втрачають свої декоративні якості.

Підготовка до зими

  • Знову посаджені і молоді ялинки потребують особливого захисту від занадто палючого сонця і заморозків. Мульчируйте грунт під рослиною торфом, а хвою прикривайте нетканим матеріалом, крафт-папером або ялиновим гіллям.

Як вирощувати блакитні ялини



Виростити блакитну ялину на своїй ділянці - це завдання не з простих. На жаль, не кожне дерево придбає блакитний відтінок. У перший рік їх колір буде зеленим, а до другого року життя 30% з них стануть блакитними.

  1. Заготовте шишки в середині лютого. Покладіть їх в тканинні або марлеві мішечки, залиште в теплому місці. Це може бути навіть батарея.
  2. Коли шишки розкриються, дістаньте з них насіння, пересипте в мішечок і акуратно перетріть, щоб звільнити їх від крилаток. Промийте насіння водою, щоб видалити з них ефірні масла. Залиште на 24 години в розчині марганцевокислого калію. Після цього просушіть і покладіть в сніг на два місяці. Якщо немає можливості помістити насіння під сніг, поставте їх в холодильник в стерилізованої банку.
  3. Висівають насіння в кінці квітня, в добре прогріту землю. Але перед цим, замочіть їх на 12 годин в розчині з мікроелементами. Щоб майбутня ялина не боліла, насіння обробляють фундазолом (на 10 л води 20 г) або чимось подібним.
  4. Перед тим, як посіяти, насіння потрібно дістати з мішечка. Але не забувайте про те, що зберігаються вони після цього не довше 2 діб.
  5. Посійте насіння в горщики по 3-5 штук в удобрений грунт з верховим торфом. Закопайте в парнику під плівкою.
  6. Перед посівом утрамбуйте грунт, додайте 1 см торфу, змішаного з хвойними тирсою дерев (1: 2).
  7. Чи не поливайте рослину, а кілька разів на день обприскуйте.

пересадка

Навесні, поки ще не почали рости саджанці, пересадите їли. Не тримайте коріння довго на повітрі. Робіть ряди в шкілки на відстані 20-25 см одна від одної. Між саджанцями залишайте по 10-15 см. Додайте землі, яку візьмете з-під хвойних дерев. Якщо саджанців 3 роки, висаджуйте їх на відстані 1-го метра ще на 3 роки. Тільки після цього можна садити їх на постійне місце. Тепер ви знаєте, як вирощувати ялини. Нехай це завдання і не з простих, але все ж вам буде досить цікаво спостерігати за своїм результатом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!