Як виростити спаржу?

Як виростити спаржу?

Спаржа - це рослина, яка добре росте, як правило, в сухому кліматі. Для кулінарії беруть верхні частини паростків спаржі. Це вважається корисним і смачним делікатесом, головне, правильно його приготувати. Але сьогодні поговоримо нема про приготуванні, а про вирощування спаржі. Як виростити спаржу в нашому кліматі і коли можна отримати її урожай?

Особливості вирощування спаржі

Спаржа є багаторічною рослиною. Хороший урожай спаржі можна отримувати після чотирьох років після посадки. При гарній обробці грунту за один сезон можна збирати до 15 зборів протягом 20 років і більше.

Спаржа має чоловічі і жіночі рослини. Найбільш врожайні чоловічі, але жіночі смачніше. У спаржі особливі коріння, вони формуються вище по стовбуру, тому рослина щороку слід підгортати.

Для вирощування спаржі необхідна родючий грунт, краще супесь. Ці рослини не слід садити поблизу грунтових вод, на кислому ґрунті. При нестачі води пагони можуть бути гіркими, а при надлишку відбувається загнивання і відмирання пагонів.

Вирощування спаржі з насіння

Як виростити спаржу з насіння? Для цього насіння, в останніх числах лютого, попередньо замочують у слабкому розчині води на 2 години, періодично змінюючи воду. Потім насіння необхідно загорнути у вологу тканину, покласти на блюдце і все помістити в поліетиленовий пакет на 7 днів. Коли насіння проклюнутся, то по 2 насіння треба посадити в торф`яні горщики. В середині травня, коли пагони будуть заввишки 10-15 см, їх слід висаджувати в сад на постійне місце.



Зрізати пагони потрібно все, навіть дрібні, тріснуті, щоб вони не затримували ріст інших пагонів. В кінці червня закінчується зрізання пагонів. Залишок літа спаржа заповнює розтрачені живильні речовини і готується до зими.

Вирощування спаржі в відкритому грунті

Як садити спаржу у відкритий грунт? Перш ніж посадити спаржу у відкритий грунт, потрібно насіння попередньо намочити і порушити їх цілісність.

З 12 по 18 травня можна сіяти спаржу. На грядках необхідно, на глибину 2-3 см зробити борозни. Відстані між рядами 20-30 см, відстань між насінням спаржі 3-6 см. Грядки необхідно рихлити, рослини - підгодовувати, проріджувати сходи, залишаючи між рослинами інтервал в 10-15 см.

Вирощування розсади спаржі

Якщо вирощувати спаржу з розсади, то при цьому отримання врожаю прискориться. Для цього пізньої осені потрібно перекопати грунт на глибину багнета лопати, внести гній або компост або ж суміш: сірчанокислий амоній, суперфосфат, сульфат калію і пересадити спаржу висаджену навесні.

Перед самими морозами зрізують всі пагони, а коріння вкривають торфом, перегноєм або листям в 6 см. У квітні наступного року можна пересадити спаржу на постійне місце. Якісна розсада - це неушкоджена коренева система, добре розвинені нирки (не біліший од трьох пошкоджених). Хворі рослини потрібно обов`язково викидати. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!