Як садити баклажани?

Як садити баклажани?

Ще не так давно баклажани російською присадибній ділянці були великою рідкістю. Однак завдяки старанням селектор ці примхливі у вирощуванні овочі набули широкого поширення навіть регіонах з досить суворим кліматом. Вирощування великої і здорового баклажана починається, звичайно, з посадки. Давайте розглянемо, як садити баклажани, щоб отримати хороший урожай.

Підготовка до посадки

Починати підготовку до посадки необхідно з лютого. Для того щоб висадити розсаду, вибирайте тільки найкращі та міцні насіння. Зверніть увагу і на термін придатності. Насіння зберігає схожість до семи років, але краще використовувати свіжі. Перед посадкою в грунт насіння баклажанів потрібно знезаразити. Для цього покладіть їх у розчин марганцівки на 20 хвилин, після чого промийте в кип`яченій або талій воді кілька разів. Лише після цієї нескладної процедури насіння можна висаджувати в грунт.

висадка насіння

Баклажани висаджують у відкритий грунт або в теплицю тільки розсадою. Для цього підготовлені насіння потрібно висаджувати в ємності. Краще використовувати торф`яні горщики або пластикові стаканчики.

Хороший грунт - важливий фактор для сходів насіння. Готовий грунт можна купити в магазині, а можна підготувати самостійно. Для цього рекомендується додати в землю трохи крупного піску, перегній, золи і 60 гр. суперфосфату на відро землі.



Лише після підготовки ємностей і грунту можете приступати до посіву насіння. Садити баклажани в горщики потрібно на глибину не більше 5 мм, бажано по 2 насіння на один горщик, так як ці примхливі овочі погано переносять посадку. Потім на землю потрібно посипати трохи піску і закрити ємності плівкою. Температура під плівкою повинна бути не менше 25 градусів. Щоб уникнути загибелі насіння грунт під плівкою слід щодня провітрювати.

Після того як насіння дали сходи, необхідно регулярно поливати грунт так, щоб земля була вологою, але не було застою води. Після того як розсада підросла, а на вулиці тримається стабільна тепла погода, баклажани можна пересаджувати у відкритий грунт або в теплицю.

Висадка розсади в грунт



Баклажани - теплолюбна культура, тому розсаду висаджують на відкриту ділянку, який добре прогрівається. Крім цього, можна висаджувати баклажани в теплицю, яка повинна як добре висвітлюватися, так і провітрюватися. Вважається, що баклажани краще ростуть в тому грунті, де до цього росли бобові або баштанні культури. Температура для кращого дозрівання баклажанів повинна бути не менше 20 градусів. Якщо температура знаходиться нижче цієї позначки, рослина швидко жовтіє і незабаром гине.

Грунт готують вже з осені. Так, до настання холодів землю перекопують на глибину до 15 см. Другий раз перекопувати її потрібно вже безпосередньо перед посадкою. А перед тим, як садити баклажани в грунт, його необхідно гарненько удобрити. Найкраще підійдуть тирсу, перегній або гній. З хімічних добрив краще використовувати фосфорні або азотні добавки. Наступна підгодівля повинна бути здійснена не раніше, ніж через два тижні після висадки розсади.

Відстань між рослинами повинна бути не менше 40 см. У кожну лунку для розсади кладуть добрива, наприклад, золу або перегній. Деякі рекомендують садити баклажани в борозни таким чином, щоб з однієї лунки росли відразу два рослини. У такому випадку відстань між борознами має бути в два рази більше.

За добу до того, як висадити розсаду, грунт необхідно ретельно уволо. Другий раз поливати грунт потрібно безпосередньо перед висадкою. Самі лунки можна поливати гарячою водою. У перші два тижні важливо уважно стежити за тим, як приживаються рослини. У цей період дуже важливий ретельний догляд і дотримання всіх правил вирощування.

Вирощування баклажанів - складний, але вдячний процес. Кожна господиня, яка займається домашнім господарством, знає не тільки як посадити баклажани, виростити і зберегти їх, а й що можна з них приготувати. Про це читайте в наступних статтях:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!