Як доглядати за бонсай?

Як доглядати за бонсай?

Бонсай - це стародавнє мистецтво вирощування дерев в мініатюрі. Догляд за мініатюрним деревом досить копіткий і складний, в цій статті поговоримо про те, як доглядати за бонсай, за вже сформованим деревом.

Догляд за бонсай

Як і при догляді за будь-якою рослиною, дуже важливо комплексно підходити до догляду за бонсай:

  • Розміщення деревця
  • полив
  • обрізка
  • підживлення

А тепер докладніше зупинимося на кожному пункті.

Розміщення бонсай

Для того щоб зрозуміти, як доглядати за деревом бонсай, необхідно знати, особливості породи саме Вашого бонсай. І краще вибирати ту породу, для якої Вам простіше буде створити умови для нормального росту рослини, наближені до реального місця проживання. А саме:

  • Освітленість.
  • Вологість повітря.
  • Температурний режим.
  • Провітрювання.


Крім того, багато бонсай люблять свіже повітря, і на літо їх можна виставляти на відкритому повітрі. Провітрювання, тобто рух повітря, зміцнює крону дерев.

полив бонсай

Через те, що дерева вирощуються в піддонах з маленьких обсягів, правильний полив дуже важливий. Показником того, що рослина пора поливати, є підсихає верхній шар. Дуже важливо не пропустити цей момент. Частота поливу бонсай в основному залежить від обсягу горщика, густоти крони дерева, і вологості повітря приміщення, де розміщено рослина.

Полив бонсай можна здійснювати двома способами:

  • Промочування. При цьому піддон з деревцем повністю занурюють у воду, і виймають з неї, коли з грунту припинитися виділення бульбашок. Даний спосіб добре зволожує грунт, проте вимиває з її різні речовини, в тому числі, і корисні, тому якщо Ви поливаєте бонсай таким способом, грунт необхідно удобрювати частіше. Крім того цей спосіб позбавляє грунт повітря, що може несприятливо позначитися на деяких видах бонсай.
  • Звичайний полив. Мінусом цього поливу є те, що його доводиться робити часто, в деяких варіантах навіть кілька разів в день.


Фахівці радять комбінувати ці варіанти поливу бонсай, промочування робити щотижня (можна рідше, але не частіше), а в проміжках при необхідності поливати. Крім того корисно обприскувати крону дерева, це дозволить очищати листя від пилу, і додатково зволожувати повітря.

Ще один варіант зволоження повітря у бонсай, поставити горщик з деревом в піднос з тонким шаром води наповнений камінням, при цьому горщик не повинен торкатися води. Пам`ятайте, чим краще зволожений повітря, тим менше вологи деревце втрачає через крону, тим рідше його потрібно буде поливати. Частина вологи йде через поверхню субстрату, тому не обов`язково постійно поливати деревце, щоб не перезволожити грунт. Замість цього можна періодично обприскувати поверхню грунту, і поєднати це з обприскуванням крони.

При поливі також важливо враховувати сезон. Влітку листяні бонсай треба поливати частіше, а взимку рідше, а хвойні бонсай взимку продовжують нормально поливати і взимку, так як вони тривають рости. У листяних бонсай опадає листя, в цей період краще виключити стреси для рослини і не промочувати його.

Важливо щоб вода при поливі була холодної або гарячої. Якщо Ви поливаєте бонсай водою з-під крана, їй необхідно дати відстоять добу.

обрізка бонсай

У дорослих дерев продовжують обрізку не тільки крони, а й кореневої системи. Дорослим деревам коріння підрізають на 1/3 один раз в 3-5 років. Догляд за кроною бонсай повинен бути постійним, для збереження мініатюрності і форми деревця. Крім того, можна продовжувати робити формуючу форму обрізку гілок, при цьому зайві гілки зрізають восени, а для стимуляції росту гілки підрізають влітку.

підживлення

Деревам рекомендується періодично заміняти 2/3 грунту. Крім того бонсай, необхідно підгодовувати частіше, ніж звичайні рослини, а добрива розбавляти більше, ніж рекомендовано в інструкції. При виборі добрива для бонсай враховуйте склад води, яку використовуєте для поливу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!