Як виростити бонсай?

Як виростити бонсай?

Мало хто байдуже пройде повз бонсай, незвичайно красивого мініатюрного деревця в невисокій і широкої чаші. Японські майстри багато століть відточували мистецтво їх вирощування, а до нас воно прийшло зовсім недавно, разом з продукцією високих японських технологій.

Теоретично навчитися цьому мистецтву неможливо, необхідний власний багаторічний досвід, але отримати певні уявлення про те, як виростити дерево бонсай, абсолютно необхідно, перш ніж приступати до цього заняття.

Перед початком роботи кожен повинен представити, що ж він хоче отримати, але в подальшому ці уявлення повинні коректуватися з урахуванням породи дерева і його індивідуальних особливостей. Не може бути двох однакових дерев.

посадка

Для початку потрібен саджанець, підійде будь-яка порода, хвойна або листяна, а також будь-який чагарник, це справа особистих уподобань. Саджанець можна виростити з насіння, але це довго, знайти вуличний екземпляр або купити готовий.

Пересаджувати бажано ранньою весною, як тільки зійшов сніг. У рослини підрізають коріння, вертикальні більше, горизонтальні менше, і садять в широку чашу. Верхівку саджанця обрізують, а також бічні пагони, завдяки чому набирається товщина. Дерево необхідно рясно поливати, додаючи добрива, так як коренева система у нього слабка. Грунт бажано використовувати таку, до якої звикла дана порода дерева. Влітку його можна виставити на балкон, а взимку потрібно внести в опалювальне приміщення.



Кілька років не відбувається нічого цікавого, вірніше відбувається одне й те саме. Щовесни майбутньому бонсаю підрізають коріння, а також роблять обрізку. Але робити це потрібно з любов`ю і ніжністю, терпіння буде винагороджено.

муки творчості

Коли стовбур досягне достатньої товщини, на ньому залишають кілька нирок. Цей процес вже досить творчий, оскільки дані нирки визначатимуть крону дерева, а коли з них виростуть гілки, почнеться найцікавіше.



У цей момент гілки обмотуються дротом, мідної або алюмінієвої, для вигинання, додання напрямки, а, можливо, і викручування. До речі, дріт можливо застосовувати і раніше, під час формування стовбура, для додання йому якогось нахилу або вигину.

Надалі всі ці процедури багаторазово повторюються. Обрізка, підрізування, прищипування, обмотування і перемотування дроту. Надовго залишати дріт не слід, що б не залишити помітних слідів. Не можна забувати про рясний полив і добриво.

Настане певний момент, коли можна буде сказати, що бонсай готовий. Тоді його слід пересадити в красиву, відповідну йому чашу, і виставити на загальний огляд, але і після цього не можна забувати, що він потребує постійного догляду, обрізку і прищипування.

Звичайно, все це досить приблизно. Вирощування різних порід дерев і чагарників може значно відрізнятися, а фантазія майстра виходить далеко за рамки описаного.

Як виростити бонсай - шедевр

Крім того, є те, про що навряд чи напишуть в посібниках з бонсай, оскільки стосується воно швидше питань особистісних, духовних, ніж практичних. Справжній майстер ніколи не буде ставитися до саджанця, як до піддослідного кролика, або як до брили каменю, від якої треба відколоти все зайве. Він не буде з важливістю думати - я тебе приручив, значить я за тебе у відповіді.

Майстер бонсай бачить в деревце істота зі своїм творчим потенціалом, бачить в ньому близького друга і союзника. Він каже йому: "Дозволь мені відрізати цю гілку, на мою думку, вона тобі заважає ..." Або навіть так: "Розкажи мені про свої мрії, покажи мені, яким ти хочеш стати." Настає момент, коли деревце довірливо розкривається перед майстром, і тільки після цього починається справжній процес творчості, тільки після цього може бути створений справжній живий шедевр.

Той, хто хоче виростити дерево, повинен спочатку вирости сам.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!