Як доглядати за туями?

Як доглядати за туями?

Туя - прекрасна рослина сімейства кипарисових, яке здатне прикрасити будь-який сад, ділянка або підвіконня. Якщо Ви також вирішили вибрати її для своєї ділянки, то Вам необхідно знати, як доглядати за туями.

Але спочатку невелику пораду для тих, хто ще не придбав тую, але збирається купити. Вибирайте рослина в контейнері і обов`язково без ознак пересихання. Не повинно бути стирчать і сухих коренів, жовтої хвої. Не купуйте тую з відкритою кореневою системою. Ця рада вкрай важливий, так як висохлу тую вже нічого не врятує, вона не приживеться у Вас.

Тепер же, коли Ви знаєте, як вибирати рослина при покупці, перейдемо безпосередньо до правил догляду за ним.

Туя: догляд в домашніх умовах



Тую вирощують і як домашня рослина, і як рослина вуличне. Спочатку поговоримо про перший вигляді. У домашніх умовах вирощують тую східну.

Туя кімнатна: догляд

  1. Освітлення краще розсіяне світло або півтінь, оберігайте тую від прямих сонячних променів. Краще розташувати рослину на вікнах з північного боку, навесні і влітку створюйте притенение.
  2. Температура кімнатна, в зимовий час - 6-12 ° С. Влітку тую можна винести на вулицю, але в прохолодне місце.
  3. Полив влітку - рясний, взимку - помірний і тільки після того, як підсохне верхній шар після минулого поливу. Але земля для туї завжди повинна бути зволоженою. Полив помірний, але регулярний.
  4. Вологість для туї необхідна висока, тому взимку при активній роботі опалення рослина необхідно обприскувати.
  5. Пересадка для молодої туї - раз на рік, для дорослої - раз в два-три роки. Приготуйте також хороший дренаж. Для пересадки молодих туй використовують таку суміш: 2 частини хвойної землі, 4 частини листової, 1 частина піску. Для пересадки дорослих туй: 1 частина дернової землі, 1 частина торфу, частини піску.
  6. Підживлення: добрива потрібно використовувати в період травень-вересень, один раз в три тижні підгодовуйте тую добривами для хвойних рослин.
  7. Розмноження проводиться насінням, живцями і відводками. Насіння попередньо необхідно замочити у воді або стратифікована протягом 12 годин до тих пір, поки вони не наклюнутся.
  8. Спокій туї відбувається в період жовтень-лютий.

Якщо все правильно робити, то Ваш будинок прикрасить туя домашня, догляд за нею не потребує багато сил і часу, головне - дотримуватися необхідні норми і терміни.

Туя західна: догляд

  1. Посадка в півтіні, в місці, захищеному від вітру. Краща грунт для рослини - родюча, волога, суглинна. Важливо уникати недостатньої зволоженості і перезволоження. У разі близького прилягання грунтових вод перед посадкою слід зробити дренаж із щебеню 20 см.
  2. У перший місяць після посадки необхідний рясний, щотижневий полив і зрошення крони рослини. Рясний полив потрібен і в посушливий час, для молодих туй - двічі в тиждень по 1.5-2 відра на рослину. Незайвим після поливу буде і неглибоке розпушування і мульчування торфом, перегноєм або тріскою.
  3. Підживлення: в період весна-початок літа потрібно вносити в прикореневу зону органічні і мінеральні (зола, селітра) добрива.
  4. Сезонний догляд: навесні можна формувати крону, очищати рослина від сухих гілочок і пересажівать- взимку можна прикрити тую мішковиною від вітрів і морозів.
  5. Розмноження проводиться живцями, які оброблені гетероауксином і поміщені в теплицю.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!