Як доглядати за малиною?

Як доглядати за малиною?

Ягода-малина буде солодкою і соковитою лише тоді, коли за нею буде здійснюватися правильний догляд. Хороші дачники нерідко цікавляться питанням про те, як доглядати за малиною. Давайте поговоримо про все по порядку.

полив

Якщо опади у вашій місцевості часті і рясні, малина додаткового поливу не потребує. Найбільше води малині потрібно в періоди цвітіння, утворення зав`язей і дозрівання плодів. Як поливати малину восени, ви дізнаєтеся нижче, а влітку полив здійснюється методом крапельного зрошення. Але захоплюватися поливом не варто - зайва волога буде шкідлива рослині, малина буде давати несмачні плоди і навіть може почати давати вторинний зростання.

живлення

З добривами теж треба бути обережним. Щоб вибрати максимально підходяще добриво, краще зробити аналіз грунту, на якій росте малина. Деякі здійснюють харчування наступним чином. У 2 перших роки після посадки навесні по обидва боки ряду малини насипають по 15 р сечовини на 1 квадратний метр. Після першого розпушування грунту можна удобрити рослина перегноєм або компостом (по 6 кг. На 1 кв. Метр). Далі сечовину і органічні добрива використовують кожну весну, трохи збільшивши їх кількість. Навесні перед розпушуванням внесіть в грунт азотні добрива.

обрізка



Як правильно доглядати за малиною? Недостатньо тільки правильно живити і поливати, потрібно вчасно обрізати. Обрізка проводиться по кілька разів на рік. Спочатку обрізку роблять ранньою весною, і це буде санітарна обробка: потрібно видалити всі зламані, вимерзлі, слабкі, пошкоджені, висохлі або хворі стебла. Крім того, потрібно видалити і зайві стебла, так, щоб в ряду довжиною 1 метр на кущі залишилося 4-6 або 12-14 стебел.

На початку червня повинні вирости нові молоді пагони. Нормальні пагони заввишки будуть 30-40 см. Ті, що гірше, потрібно обрізати, залишивши лише 8-10 кращих в одному кущі або 16-18 на 1 м. Ряду.

Втретє малину обрізають після останнього збору врожаю. Зрізають все ті гілки, які давали плоди і вже перестали плодоносити, а також хворі, слабкі і молоді пагони.

Як доглядати за малиною восени

  1. Якщо кінець літа і осінь дуже посушливі, то в кінці жовтня можна провести позднеосенний полив. Такий полив роблять дощуванням і по борознах на грунті.
  2. Удобрюйте малину калійними і фосфорними добривами 1 раз в 3 осені. (90-120 м сірчанокислого калію на 1 кв. М. І 120-150 м гранульованого суперфосфату на 1 кв. М.).
  3. У цей час у малини рашбушберрі або малини ремонтантної зрізають все стебла.
  4. Взимку малина може замерзнути, а тому її треба правильно вкривати. Найкраще від зимової холоднечі малину захищає сніговий замет. Щоб сніг зміг захистити рослину, у вересні-жовтні стебла малини пригинають на висоті 30-40 см. Від землі. Пригибание потрібно робити обережно, щоб не поламати гілки, і постаратися закріпити стебла на потрібному рівні. Деякі пов`язують пучки і стебла. Також сніг може занадто сильно насідати на рослину, а тому багато натягують дріт на висоті в 40 см. Над землею. Якщо наст взимку твердий, то його можна розпушити. Якщо взимку сніг погано буде закривати малину, можна підсипати сніг самостійно. У березні-квітні стеблах вже можна дозволити прийняти природне вертикальне положення, розкопати і розв`язати їх.
  5. Можна зрізати слабкі старі стебла і дуже високі по верху, так як верхні частини рослини все одно вимерзнуть взимку.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!