Як садити малину?

Як садити малину?

Малина дуже корисна ягода, варення з неї не заміниме взимку, особливо при простудних захворюваннях. Однак крім користі, малина володіє і дуже приємним смаком, тому її люблять і діти і дорослі. Цю статтю ми присвятимо питанню: як садити малину, адже це повинен знати кожен поважаючий себе дачник.

Як при посадці будь-якої рослини, дуже важливо знати, коли садити малину, і відповідь на це питання Ви дізнаєтеся з іншої статті нашого сайту - «Коли садити малину?».

Де садити малину

Малинник краще розташувати на рівній поверхні ділянки, прихованого від сильних вітрів, які можуть позбавити малину зимового покриву снігом. Малина досить добре росте на будь-яких грунтах, але все ж таки віддає перевагу чорнозем, багатий перегноєм, тому якщо Ваші ґрунти не дуже родючі - удобрюйте їх. Малина любить світло і вологу, але не перезволожених грунт, не варто садити її в улоговинах і на перезволожених ділянках. У міру того, що малина сильно розростається, краще її розміщувати вздовж огорожі або по краях ділянки.

підготовка ґрунту



Перш ніж розповісти Вам, як садити малину. Зупинимося на такому важливому питанні, як підготовка ґрунту. Готувати грунт краще заздалегідь, для весняної посадки - попередньої восени, для осінньої за пару місяців:

  • Перекопайте грунт на глибину мінімум 30 см
  • При перекопуванні внесіть добрива: органічні та мінеральні, підійдуть перегній, гній, компости, фосфорно-калійні добрива. Також рекомендується вносити золу.
  • Ретельно очистіть грунт від бур`янів, повторіть чистку перед посадкою.


За 20-25 днів перед посадкою приступаємо до підготовки траншеї для висадки, або лунок, але перший варіант зручніше. Траншея повинна бути шириною 50-60 см, а глибина її повинна бути 40-45 см. Довжину ряду робите на свій побажанням або можливостям ділянки. Відстань між рядами (траншеями) має бути 1,8-2 метра. У кожну траншею вносимо поживну суміш: гній, перегній або компост (товщина шару близько 10 см) і мінеральні добрива, відмінно буде, якщо Ви також використовуєте біогумус.

Якщо грунт родюча, то можна обійтися внесенням золи. Майже все готово для посадки малини, крім шпалери (пристрій для підтримки рослин). Для її виготовлення встановлюємо на початку і в кінці траншеї по стовпу, і натягуємо дріт, до якої і будемо підв`язувати саджанці. Якщо ряд досить довгий, то стовпи встановлюємо в тій кількості, в якому потрібно.

Підготовка посадкового матеріалу

Під посадку підходять однорічні пагони, з добре оформилася мочковатой кореневою системою, товщина надземної частини пагона не повинна бути дуже великою, краще вибирати пагони тонший (до 1см товщиною). Перед посадкою варто вмочити коріння в розчині «Корневином» і глині. Крім того слід обрізати саджанці до висоти 20-30 см.

посадка

  • Посадка проводиться на відстані 0,7 м один від одного по 2 саджанця, і 0,3 м по одному саджанця.
  • Акуратно розправити коріння в траншеї, присипати родючою землею, робити це потрясивая саджанець, щоб досягти кращого зіткнення коренів з грунтом. Присипати до рівня кореневої шийки, потім землю варто утрамбувати. Якщо ви все зробили правильно, то при легкому посмикуванні саджанця він не піднімається з землі, а кореневі нирки знаходяться під рівнем землі.
  • Підв`язати саджанці і при необхідності полити.
  • Замульчувати. Посипати землю для збереження вологи сумішшю з тирси, торфу, дрібних шматочків кори, дрібного гною (або тим, чим зазвичай).
  • Якщо висаджуєте малину восени, то на зиму варто прикрити їх біля коріння листям, або утеплити, постеливши на каркас утеплюють (наприклад, поліетилен).

Тепер Ви знаєте, як правильно садити малину. Однак пам`ятайте, що після посадки, за малинник необхідно ретельно доглядати: проріджувати, підрізати, доповнювати новими паростками, підв`язувати молодняк і так далі, і, звичайно ж, удобрювати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!