Як доглядати за геранню?

Як доглядати за геранню?

Журавельнік, пеларгонія або просто герань - багаторічна лікарська рослина, яке цілком можна зустріти не тільки вдома або на клумбі в саду, але і в лісі, на луках і галявинах. Дуже багато аргументів можна навести на користь герані, щоб вона зайняла гідне місце у Вашому домі. Бактерицидні властивості, які виділяються листям герані, здатні вбивати мікроби і відлякувати комах. Листя мають протинабрякову, кровоспинну властивостями, антисептичну та сечогінну дію. Загалом, про користь можна говорити довго. Крім того, герань досить довго і красиво цвіте, а завести її можна спокійно, так як доглядати за геранню досить просто. Ми ж допоможемо Вам кількома порадами по догляду за геранню.

Догляд за геранню: основні моменти

Поговоримо про те, як доглядати за геранню з самого початку, тобто, від моменту вибору горщика і посадки до періоду цвітіння. Розглянемо основні захворювання і проблеми герані, а також причини, що їх викликають.

Горщик і грунт для герані

Вибираючи горщик для герані, пам`ятайте одну особливість цієї квітки: в невеликій тарі герань буде дуже інтенсивно і яскраво цвісти, тоді як у великому горщику буде розвиватися коренева система, що забезпечить кустистость і хорошу зелень рослини. Цвісти в великому горщику герань буде гірше. Якщо хочете насолоджуватися красивим цвітінням, для молодих паростків вибирайте невеликі горщики. Пересаджувати варто, коли пеларгонії стане тісно.



Догляд за геранню передбачає правильний вибір грунту. Це повинна бути поживний грунт, що складається з садово-городньої землі, торфу і піску. Для забезпечення хорошого доступу води і кисню зробіть дренаж (камінці на дні горщика), також періодично рихлите землю.

Вибирайте керамічні горщики або глиняні, так як в пластикових повільніше відбувається висихання грунту, а це може викликати гниття кореневої системи. Забезпечте стік зайвої води, вибираючи горщики з отвором в дні.



Отже, для однієї рослини вибирайте горщик діаметром 12-14 сантиметрів і висотою 10-15 см.

полив герані

Герань досить добре накопичує вологу, для цього і потрібен хороший стік зайвої води. Надлишок води забезпечить хороші, щільні, зелене листя, але цвісти рослина буде гірше. Доглядати за геранню в плані поливання нескладно, так як краще підсушити цю рослину, ніж перелити. Пам`ятайте про міру в усьому.

Взимку вегетаційний період герані йде на зниження, а тому полив повинен бути помірним. Надмірний полив і, як наслідок, надлишок вологи в корінні, можуть привести до їх гниття.

Як доглядати за геранню: підгодівля

Органічні і мінеральні підгодівлі добре сприймаються геранню. Застосовуйте мінеральні суміші і різні рідкі добрива з вмістом калію і фосфору. Велику зелень герані можна отримати, збагативши землю добривами з азотом.

До речі, свежепересаженную герань починати підгодовувати варто лише через 3 місяці.

Догляд за геранню: уникаємо захворювань

  • Почорніле основу живця говорить про перезволоженні, надмірної щільності ґрунту. У разі поразки рослини таким чорним грибком потрібно видалити уражену держак, а герань пересадити в очищену грунт.
  • Попелиця, білокрилка на рослині, гниття кореневої шийки і коренів можуть стати наслідком нестачі світла і надмірного поливу. Забезпечте рослині світло і помірний полив, особливо в холодну пору року. Якщо рослина вже захворіло, обмийте листя настоєм аптечної ромашки, а години через 2-3 - чистою водою.
  • Листя може пожовтіти при перенесенні рослини з місця на місце, у герані - акліматизація. Якщо причина пожовтіння саме в цьому, вона пройде з часом, коли рослина адаптується.
  • Почервоніння листів може говорити про те, що рослина замерзає, приберіть його з холодного вікна.
  • Недолік світла є причиною оголення стебла, опадання нижніх листів.
  • Якщо сохнуть тільки краю листочків, а сам листочок пружний, можливо, герані не вистачає вологи.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!