» » » Спатифіллум, як доглядати?

Спатифіллум, як доглядати?

Спатифіллум, як доглядати?

Створить затишок в будь-якому приміщенні ефектне тропічна рослина з сімейства ароїдних - спатифиллум Шопен. Зовні рослина схоже на кали. Ще цю квітку називають «жіночим щастям». Якщо у вас в будинку з`явився даний квітка, то перш за все треба ознайомитися з рекомендаціями, як правильно доглядати за спатіфілума, щоб він багато років радував Ваш очей.

Світловий і температурний режим

Рослина дуже тіньовитривала і при надлишку сонця листя бліднуть. При надмірному затемненні листя, навпаки, набувають темно-зелений колір. Тому цей вазон відмінно виглядає в кутках кімнати, на столі, де немає інтенсивного освітлення. Спатифіллум погано переносить протяги і холод. Добре росте і цвіте тільки в діапазоні температур 20-25 градусів.

Водний режим

Вихідцем з вологих тропіків є невибагливий спатифиллум Шопен, і, як доглядати за ним підкаже знання особливостей клімату його батьківщини. Він любить тепло і вологу. Коріння рослини повинні бути постійно зволоженими, тому іноді горщик можна занурити в піддон з водою. Поливати і обприскувати треба рясно, але не в надлишку. Щоб уникнути появи темних плям на листках. Слідкуйте, щоб грунт не була сухою.

Грунт



Для пересадки квітки підходить слабокисла торф`яна, дернова або листова грунт. Найкраще використовувати суміш з цих грунтів в рівних пропорціях. Для поліпшення аерації і гігроскопічності субстрату в грунт треба додати деревне вугілля або пісок. Також потрібен хороший дренаж. Пересаджувати молоді рослини треба щорічно. Дорослі рідше - як тільки коріння заповнили весь простір горщика і вилазять назовні.

добриво

Спатифіллум підгодовують один раз в тиждень в осінньо-весняний період добривом універсальним або для квітучих рослин. Взимку підгодовувати не треба. Важливо дотримуватися дозування при використанні мінеральних добрив. Інакше рослина може захворіти або загинути.

Причини відсутності квіток



Перестав цвісти спатифиллум. Як доглядати, щоб рослина знову почало цвісти?

Причини різні:

  • занадто просторий горщик.
  • недостатнє освітлення.
  • надлишкове, незбалансоване по мінералах або недостатнє удобрення грунту. Надлишок змісту азоту в ґрунті викликає активне зростання листя на шкоду утворенню квітконосів. Для цього треба використовувати калійні і фосфорні добрива.
  • несвоєчасне видалення суцвіть після цвітіння. Як тільки покриває білий листок близько жовтого качана змінив білий колір на світло-зелений або кремовий - час зрізати цветонос.

Є спосіб, як доглядати за квіткою спатифиллум, щоб змусити його зацвісти. Для цього треба рослина пару тижнів потримати в прохолодному місці і скоротити полив. Після чого поставити на яскраво освітлене місце і удобрити. Зазвичай після такої процедури спатифиллум зацвітає.

захворювання спатифиллума

  • Причиною засихання кінчиків листків може стати занадто сухе повітря в приміщенні. Слід регулярно обприскувати вазон.
  • Якщо на листках з`явилися сухі плями жовто-коричневого кольору, причиною можуть бути прямі сонячні промені або рясний полив. Слідкуйте, щоб верхній шар грунту підсох, тільки після цього підливайте.
  • Якщо листя сохне, чорніють і гинуть - причина або недолік азоту і фосфору в ґрунті, або перезволоження, або низька вологість в приміщенні.

шкідники

Найчастіше рослина страждає від павутинного кліща, попелиці, щитовидки і борошнистий червець. Якщо Ви помітили, що на листках і стеблах квітки з`явилися дрібні комахи, або вони вкрилися нальотом схожим на вату, то рослина треба обробити мильним розчином або інсектицидні засобами. Те ж саме виконайте і з сусідніми вазонами.

Нехай квітка «жіноче щастя» приносить радість у Вашу оселю!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!