Як доглядати за азалій?

Як доглядати за азалій?

Азалія - це один з найкрасивіших квітучих чагарників. Вона відрізняється різноманітністю форм і відтінків квіток, досить довгим цвітінням в зимову пору року. Як доглядати за кімнатної азалій, як поливати, скільки потрібно світла і підгодівлі - все це ми постараємося донести в доступній для початківців квітникарів формі.

Як доглядати за азалій правильно

В першу чергу, грунт. Азалія любить кислі грунти, це необхідно для нормального росту і розвитку рослини. Покупної грунт цілком задовольнить вимогам азалії, благо вибір широкий.

Поливанням слід займатися усередині. Рясно поливаємо рослина 2-3 рази в тиждень. Слідкуйте за тим, щоб грунт завжди залишалася вологою. Залежно від температури у вашій кімнаті регулюйте температуру води для поливу. Якщо в кімнаті дуже тепло, то поливати треба частіше і прохолодною водою. Якщо в кімнаті холодніше, то поливати можна рідше.

Високих температур рослина не переносить. Кращим температурним режимом буде 12-20 градусів за Цельсієм. Як доглядати за квітами азалія, якщо немає можливості дотримуватися температурного режиму? Якщо ви помітите в`янення рослини, то терміново обкласти краю землі в горщику льодом або снігом з морозильної камери. Так ви не відморозити коріння і зменшіть температуру ґрунту. Можна покласти трохи льоду під сам горщик або навіть опустити його в холодну воду, але так, щоб вода не заливалася всередину - нам потрібно лише остудити горщик і грунт по можливості.

У разі екстремальної пересихання грунту можна взяти рослина і опустити його в воду повністю разом з горщиком. Коли з води перестануть йти бульбашки, дістаємо. Так земля сильно просочиться водою і забезпечить прохолоду коріння.

Доглядаючи за азалій, не забувайте про обприскування. Робіть це частіше, ніж зі звичайними квітами, можна щодня.

Азалія в період цвітіння

Як правильно доглядати за азалій під час цвітіння?

Квітка азалія, як доглядати за ним в різний час, знати необхідно, адже є різниця. У період цвітіння азалія повинна отримувати багато світла. У той же час стежте за тим, щоб на рослина не впливали прямі сонячні промені, вони згубні. Світло по можливості повинен бути розсіяним або відбитим.



Постарайтеся виключити всіляке переміщення рослини. Азалія цього не любить.

Розмістіть азалію якнайдалі від батарей опалення та інших джерел тепла, кращий варіант - близько до віконної рами.

З обприскуванням теж треба бути обережніше, не можна обприскувати розпустилися квіти. Відцвілі бутони квітів акуратно викручуйте і викидайте, щоб азалія не витрачала свої сили на дозрівання насіння.

Доглядаємо за азалій після цвітіння

В кінці весни рослину можна пересадити. Виходячи зі знання кореневої системи азалії, можна зробити висновок, що найкращим горщиком буде широкий і плоский. Адже коріння досить поверхневі і розпластані. Якщо ваше рослина молоде, то пересаджують раз на рік, якщо старше 4-5 років, то можна збільшити період пересадок до 2-3 років.

Догляд за азалій також включає в себе обов`язкове обрізання надмірно довгих пагонів навесні після цвітіння. Видаляють слабкі відгалуження або надмірно густо ростуть гілочки.

Азалія добре переносить протяги, тому при можливості в теплу пору року (якщо вночі температура не падає нижче 7 градусів за Цельсієм) вкопати горщик з квіткою в вашому саду в тінистому місці. Або хоча б винесіть на балкон і поставте так, щоб на азалію не потрапляв пряме сонячне світло.

Отже, якщо ви навчитеся правильно доглядати за азалій, то вона неодмінно порадує вас своїм прекрасним цвітінням в холодні зимові вечори, вражаючи уяву своєю красою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!