Як поливати орхідею?

Як поливати орхідею?

Правильний полив орхідеї є запорукою вирощування здорового і красивого рослини. Якщо не знати, як поливати орхідею, то рослина почне боліти, перестане квітнути, а в подальшому і взагалі може загинути.

У людей, які тільки починають вирощувати свої перші орхідеї, нерідко виникає почуття, що орхідея потребує великої кількості вологи. І вони починають багато і часто поливати свою рослину, що призводить до загнивання його коренів, хвороби або загибелі.

Як правильно поливати орхідею

Для орхідей вода - це не тільки цілюща волога, необхідна всьому живому на Землі, але і джерело живлення рослини, а також механізм його температурного саморегулювання. Тому дуже важливо знати, як правильно поливати орхідею, яку воду необхідно для цього використовувати.

Для поливу орхідей підходить вода з помірною жорсткістю, а ще краще м`яка вода. Приблизно визначити рівень жорсткості води можна по швидкості утворення накипу в чайнику. Чим швидше і більше утворюється накип, тим жорсткіше вода.

Зменшити жорсткість води можна за допомогою додавання в неї щавлевої кислоти з розрахунку 1/8 чайної ложки на п`ять літрів холодної води. Потім вода відстоюється протягом доби і переливається в іншу ємність НЕ збовтуючи осаду, залишаючи його на дні банки. Щавлева кислота продається в господарських та квіткових магазинах.



Зменшити жорсткість води, призначеної для поливу орхідей, можливо змішавши в рівних обсягах дистильовану воду і звичайну воду з-під крана.

Для поливу орхідей найкраще воду очищати за допомогою спеціальних фільтрів, які крім надлишку солей очищають воду від важких металів, грибків і хвороботворних бактерій.



Відповідаючи на питання про те, як правильно поливати орхідею, не можна не звернути особливої уваги на кислотність води для поливу. У нормі вона повинна бути слабокислою (рН = 5). Для перевірки кислотності води скористайтеся звичайною лакмусовим папером, яку можна купити в господарському магазині. При низькій кислотності додайте у воду кілька крапель лимонного соку.

Безпосередньо перед поливом орхідей воду слід кілька разів перелити з однієї ємності в іншу, що наситить її киснем, а також підігріти до +40 градусів.

Як часто поливати орхідею

Новачки повинні запам`ятати, що для орхідеї перезволоження набагато страшніше, ніж їх невелике пересихання. Тому приступати до поливу орхідей слід тільки після того, як коріння їх підсохнуть після попереднього поливу. Це станеться тоді, коли субстрат просохне повністю, а не тільки зверху.

Отже, як часто поливати орхідею? Це залежить від багатьох факторів, таких як вологість і температура навколишнього повітря, розмір горщика, освітленість. При визначенні частоти поливу необхідно їх все враховувати, а не покладатися на інструкцію по догляду за орхідеями, що рекомендує поливати квітку один раз в десять днів. Частота поливу орхідей, що містяться в різних мікрокліматичних умовах, завжди буде різною!

Як поливати орхідею фаленопсис

Орхідея Фаленопсис зростає весь рік практично без періодів спокою. Тому поливати ці орхідеї слід постійно. Для поливу фаленопсис можна використовувати наступний метод: горщик з рослиною занурюють в таз з водою, не допускаючи попадання води на точку росту, і тримають у воді до тих пір, поки субстрат повністю не просочиться вологою.

Фаленопсіси не можна переливати, тому що його коріння потребують повітрі. Тому між поливами субстрат в горщику повинен повністю просихати. Перш ніж приступати до поливу, витягніть з горщика кілька шматочків субстрату та оцініть ступінь їх вологості.

Як поливати орхідею в горщику

Орхідею, зростаючу в горщику, найкраще повністю занурюючи на п`ятнадцять хвилин горщик у відро з водою. Після цього горщик з орхідеєю виймають з відра і ставлять на решітку для того щоб через дренажні отвори горщика витекла вся зайва волога.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!