» » » Як пересадити орхідею в домашніх умовах?

Як пересадити орхідею в домашніх умовах?

Як пересадити орхідею в домашніх умовах?
Як пересадити орхідею в домашніх умовах?

Багато хто вважає, що пересадити орхідею в домашніх умовах дуже важко і під силу тільки досвідченим садівникам. Однак це не зовсім так: якщо дотримати всі умови під час пересадки, то рослина швидко прийметься і не буде хворіти.

Пересадка орхідеї в домашніх умовах

Перед тим, як пересадити орхідею, слід знати, що ця рослина відноситься до тропічних епіфітам, а вони ростуть на гілках дерев. На основі цієї інформації можна зробити висновок, що орхідеї беруть поживні речовини не з землі, а зі світла, повітря і дощової води. З цієї причини необхідно створити для них аналогічні умови, тоді вони будуть радувати своїм виглядом. Кожні 2-3 роки орхідею необхідно пересаджувати в свіжий субстрат і новий горщик.

Пересаджувати орхідею в домашніх умовах потрібно поетапно, інакше квітка може не прийнятися в новому горщику і незабаром загине. Щоб зрозуміти весь процес, можна подивитися відео, але в більшості випадків вистачає інформації, яка буде приведена нижче.

Підготовка до пересадки



Для пересадки орхідеї потрібно наступне:пересадка орхідеї

  • новий горщик - приблизно на 2 см більше в діаметрі, ніж попередній;
  • гострі садові ножиці;
  • паличка;
  • кинджал;
  • спеціальний субстрат для орхідей.

витяг рослини

Щоб не пошкодити коріння орхідеї, розімніть його з усіх сторін і злегка вдарте по його дну. Буває, що коріння сильно приростають до стенкам- в цьому випадку потрібно акуратно провести ножем по краю горщика, тоді земляний кому легко відійде. Допускається розрізання горщика на дві половини.

Видалення старого субстрату



Для видалення старого субстрату розімніть щільний кому коренів і акуратно очистіть їх від пересадка орхідеїзалишків грунту. Можна промити коріння теплою водою, але робити це потрібно обережно. Потім перегляньте кореневу систему рослини і відріжте відмерлі частини. Також вивчіть коріння на наявність шкідників. Якщо вони є, поставте рослину в відро з водою хвилин на 15. Після цього зрізи присипте деревним вугіллям, щоб захистити коріння від гниття.

посадка орхідеї

Наповніть горщик на 1/4 дренажним матеріалом (пінополістирольні кульки, галька, керамзит) або свіжим субстратом для орхідей. Потім помістіть туди квітку, намагаючись не ламати коріння. Простір, що залишився рівномірно заповніть субстратом. Для ущільнення грунту постукайте по стінках горщика. Не варто запихати довге коріння насильно в горщик, можна деякі з них залишити на поверхні. Так вони будуть звисати з країв горщика, поглинаючи вологу з повітря.

Заповніть вільний простір між корінням за допомогою дерев`яної палички. Притискайте субстрат, що не ущільнюючи його зайве, тому що ваші дії можуть зашкодити пересадка орхідеїкореневу систему рослини. Після пересадки поливати орхідею можна тільки через 5 днів. Такий захід не дозволить збудників хвороб потрапити на свіжі зрізи коренів рослини. Але щоб орхідея НЕ зачахла, обприскуйте листя щодня.

Підгодовувати рослину добривами можна через місяць після пересадки. Також не варто протягом наступних двох місяців насипати занадто багато добрив, адже в рани рослини можуть потрапити мікроби і шкідники, які завдадуть йому шкоди, і воно незабаром загине. Краще поспостерігати за орхідеєю: якщо вона почне марніти, то процедуру пересадки доведеться повторити.

Якщо ви хочете пересадити дитинку орхідеї або дізнатися про те, як пересаджувати певний її вид, ознайомтеся з нашою статтею - Як пересадити орхідею.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!