Як прищепити троянду?

Як прищепити троянду?

Троянди в основному розмножують, виконуючи щеплення (окулірування) культурних сортів на шипшина. Завдяки цьому способу садівник може отримати троянди цінних сортів з мінімальними фізичними, тимчасовими, а головне матеріальними витратами. Однак багато початківці садівники, не знають технології, як прищепити троянду і вважають цю операцію дуже складною. Насправді це далеко не так.

Як правильно прищепити троянду

Живці можуть бути заготовлені під час осінньої обрізки кущів троянд. Якщо ж ви не зберегли осінні живці, то щеплення матеріал завжди можна купити в теплицях.

Деякі садівники воліють проводити зимову щеплення троянд. У цьому випадку вже до осені формується повноцінний кущ троянди. Але найчастіше окуліровку проводять в період з травня по серпень. Щеплені в цей період нирки називають «сплячими» і вони почнуть активно рости тільки на наступну весну.

Очки (нирки) слід прищеплювати на кожен підщепу по два і розташовувати їх на відстані в чотири сантиметри один від одного.

Виконувати щеплення бажано вранці. Обов`язково очистіть від бруду, як щепу, так і підщепу.



Виконуйте щеплення за допомогою пінцета. Не торкайтеся до місць зрізу вічка і прищепи руками.

Як прищепити троянду на шипшину

На корі підщепи гострим садовим ножем робиться невеликий Т-подібний розріз. Виконуючи його, слід намагатися уникнути пошкодження деревини. Куточки розрізу відгинають, утворюючи кишеню. У нього вкладають підготовлений вічко.

Частина шипшини, розташовану вище місця щеплення обрізають. Прищепа фіксують стрічками, нарізаними з поліетиленової плівки, але при цьому, не закриваючи привиту нирку.

Вдалася щеплення троянди чи ні, стає ясно через кілька тижнів. Якщо щеплений вічко з яких-небудь причин не прижився, спробуйте ще раз ще раз. При цьому нову окуліровку слід виконувати трохи нижче місця невдалого щеплення.

Щеплені влітку троянди слід особливо ретельно підготувати до зими, захистивши їх від холоду.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!