» » » » Чи робити щеплення від грипу?

Чи робити щеплення від грипу?

Чи робити щеплення від грипу?

Незважаючи на те, що з року в рік активно обговорюється питання про протигрипозної вакцинації, про необхідність цієї процедури, у більшості громадян все ж залишаються сумніви. Медики закликають до того, що необхідно робити щеплення дитячої категорії населення, а також громадянам, які потрапляють в зону ризику - це люди похилого віку, люди, які працюють через свою професійну діяльність, з дітьми. Так все ж, чи робити щеплення від грипу?

Чи потрібна щеплення від грипу?

Однозначної думки, щодо доцільності щеплення дорослого населення проти грипу, немає. Хоча багато компаній роблять вакцинацію своїх співробітників в обов`язковому порядку. Останні дослідження в області вакцинації проти грипу вказують на те, що таке щеплення взагалі не дає ніяких результатів, тому що практично кожен другий щеплений громадянин підхоплює інфекцію грипу. Різниця лише в тому, що вона переноситься трохи легше організмом, не викликаючи надзвичайно серйозних ускладнень.

У той же час, відповідаючи на питання: чи робити щеплення проти грипу? Необхідно враховувати, що грип з року в рік змінюється, він не є тим захворюванням, яке є стійким протягом багатьох років. Таким чином, якщо в минулому році вакцина проти конкретного вірусу грипу була ефективна, то це не означає, що в цьому році вона буде такою ж дієвою. Проблема ще й у тому, що, захворівши після щеплення тим же грипом, людина на наступний рік вже не піде робити його знову, тому що не бачить в цьому необхідності.

Протипоказання до щеплень від грипу



Щеплення - це вторгнення в організм людини певного вірусу (в нашому випадку грипу), але в мізерній кількості. Виходить, що після введення в організм вакцини, у людини виробляється імунітет проти вірусу. А що, якщо імунітет настільки ослаблений, що не здатний протистояти і тому мінімальній кількості вірусу, що вводиться при вакцинації? Саме цей момент найбільше і лякає громадян, які, незважаючи на вмовляння і заклики медиків, відмовляються від неї.

Досить часто батьки, які виступають за вакцинацію проти грипу, стурбовані тим, що вчителі, з якими постійно контактує їх дитина, не роблять щеплення, будучи потенційними переносниками вірусу. Але, чи зобов`язаний вчитель робити щеплення від грипу, якщо він цього не хоче? Щеплення від грипу, втім, як і кожна щеплення, не є тим зобов`язанням, яке беззаперечно виконувати громадянин РФ. До того ж, і серед вчителів багато людей, яким просто протипоказані щеплення від грипу. Наприклад, якщо у вчителя виявлена алергічна реакція на один з компонентів щеплення, то вона не тільки не допоможе йому при захворюванні, а навпаки, завдасть ще більшої шкоди для здоров`я. Тому зобов`язувати всіх без винятку вчителів до прищеплення, щонайменше, нерозумно.



Не варто робити щеплення від грипу в період загострення різних хронічних захворювань. Робити щеплення, в такому випадку, необхідно тільки після закінчення двох тижнів після настання ремісії. Якщо ви не знаєте, чи робити дитині щеплення від грипу, слід враховувати вік дитини (щеплення від грипу не робиться дітям, яким немає 6-ти місяців), а також загальний стан його організму, як в цілому, так і на момент щеплення.

Кому потрібно робити щеплення від грипу?

Медики рекомендують робити щеплення таким категоріям громадян:

  • Студентам та іншим категоріям населення, які протягом тривалого часу перебувають у закритих спільнотах.
  • Працівникам освітньої системи і медичних установ, торгівлі та транспорту, поліцейським і співробітникам соціальної системи.
  • Оскільки з віком у людини знижується імунітет, то робити щеплення бажано людям, які старше 60-ти років.
  • Громадянам, у яких є хронічні соматичні захворювання.

Але, в той же час, є безпечною щеплення від грипу для тих категорій населення, яким рекомендується її робити? На це питання не може відповісти жоден медичний працівник. Справа в тому, що спрогнозувати поведінку вашого організму після вакцинації не може ні один лікар, оскільки організм непередбачуваний в таких ситуаціях.

загальні рекомендації

Якщо ви вже вирішили, що вам необхідно робити щеплення від грипу, то слід враховувати загальні рекомендації. Наприклад, багатьох громадян цікавить такий момент, як: чи можна мочити щеплення від грипу? Фахівці стверджують, що протягом 24-х годин після щеплення, її не слід мочити.

Не менш важливим питанням в вакцинації є той, який стосується вагітних жінок. Наприклад, чи потрібно робити щеплення від грипу вагітним жінкам або в цьому немає великої необхідності? По-перше, на щепленні вагітної жінки наполягають деякі медики, але це не означає, що її необхідно робити в обов`язковому порядку. Справа в тому, що в період вагітності жінка і так прибуває не в кращому стані здоров`я - її організм отримує дуже складний стрес. Тому, навряд чи йому сподобається ще й боротися з вірусом, який надійде в організм з вакцинацією.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!