» » » » Чи робити щеплення від гепатиту?

Чи робити щеплення від гепатиту?

Чи робити щеплення від гепатиту?

Вірусний гепатит - серйозне захворювання, яке може привести до розвитку хронічної форми хвороби, і таким смертельно небезпечним недугам, як печінкова недостатність, цироз печінки, рак.

Від якого гепатиту роблять щеплення

Існує кілька типів гепатиту, але одним з найпоширеніших на сьогоднішній день є гепатит В, або ж вірусний гепатит, профілактикою від якого є вакцинація.

Вірус гепатиту В передається через фізіологічні рідини, в тому числі, і через кров. Заразиться може новонароджений від хворої матері в процесі пологів, вірус може проникнути в кров через рани, укуси або порізи. Можна заразитися через предмети особистої гігієни, на яких могла зберегтися кров вирусоносителя, наприклад, манікюрні ножиці, бритви і навіть зубні щітки. Вірус гепатиту В передається і статевим шляхом, високий відсоток захворюваності серед наркоманів, при використанні не оброблених голок і шприців.



Навіть при дотриманні всіх заходів особистої безпеки, ризик заразитися гепатитом у звичайної людини досить великий. Зараз немає обов`язкової вакцинації, кожна людина сама вирішує, чи потрібна щеплення від гепатиту, проте розумним рішенням буде все ж зробити вакцинацію. Адже в більшості випадків, мова може йти про вашому житті або житті ваших дітей.

Побічна дія

Щеплення є одним з найефективніших профілактичних засобів проти захворювання на гепатит В. Людині вводиться синтетична речовина, що не представляє інфекційної небезпеки, навіть в разі ослаблення організму або недостатності імунітету. Крім того, коли проводиться щеплення від гепатиту, побічні дії практично виключені. Лише в незначній відсотку випадків може виникати алергічна реакція, але цей ризик поширюється на всі проведені щеплення.

Коли роблять щеплення від гепатиту



Вакцинація від гепатиту В проводиться в три прийоми. Відповідно до російського календарем вакцинації, першу дозу вакцини від гепатиту вводять відразу ж після народження дитини, потім слід повторити щеплення через місяць, а потім ще раз через півроку. Терміни вакцинації слід строго дотримуватися, в іншому випадку, щеплення буде неефективною. Дорослим людям, які не отримали щеплення в дитинстві і не хворіли раніше гепатитом, вакцинацію проводять до 55 років.

Вакцина проти гепатиту В сприяє формуванню в організмі стійкого імунітету, який протягом усього життя служить надійним захистом від вірусу. Чи обов`язкова щеплення від гепатиту, кожна людина вирішує самостійно. У пологових будинках перед введенням вакцини новонародженому у мами беруть письмову згоду, також ніхто не стане робити щеплення дорослої людини проти його бажання. Однак з огляду на практично повну відсутність протипоказань і ту надійний захист від вірусу, яку гарантує своєчасна вакцинація, відмова від щеплення, як мінімум, нерозумний.

Відповідно до рекомендацій медиків, всім дітям необхідно отримати першу порцію вакцинації при народженні, а до досягнення ними півтора року повністю закінчити курс щеплень від гепатиту В, що складається з 3-х або 4-х доз (залежно від медичних показань, стану імунітету і загального стану організму дитини). Вакцинація також рекомендована всім дорослим, які не досягли віку п`ятдесяти п`яти років і з якихось причин не пройшли курс щеплень у дитячому віці. Щеплення настільки безпечна, що її можна ставити навіть вагітним жінкам, без ризику нашкодити плоду.

Куди роблять щеплення від гепатиту, залежить від процедурної медсестри. Вакцина вводиться внутрішньом`язово, тому укол можуть робити в стегно, під лопатку, в сідничні м`язи і т.д.

Протипоказання і запобіжні заходи

Протипоказанням до вакцинації може служити наявність у людини сильної алергії на який-небудь з компонентів, що входять до складу щеплення, наприклад, на харчові дріжджі. У будь-якому випадку, якщо у вас коли-небудь спостерігалися сильні алергічні реакції, про це обов`язково повідомити лікаря перед початком вакцинації. Тільки фахівець зможе точно визначити, чи робити щеплення від гепатиту. Крім того, не рекомендується проводити вакцинацію в разі наявності у пацієнта вірусних або простудних захворювань, підвищення температури тіла, і інших ознак захворювання.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!