» » » » Як передається гепатит c?

Як передається гепатит c?

Як передається гепатит C?
Як передається гепатит C?

Гепатит С - небезпечне інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Щоб захистити себе і своїх близьких від цієї хвороби, кожна людина повинна чітко уявляти, як передається гепатит С і що можна зробити для того, щоб захиститися від нього.

Де і як можна заразитися гепатитом С?

Основний шлях передачі - через кров. Таким чином, заразитися можна в таких ситуаціях:

  • При виконанні тату і пірсингу предметами, на яких залишилася кров інфікованої людини.
  • У побуті можна заразитися через користування спільними предметами особистої гігієни: бритвою, зубною щіткою, манікюрними інструментами.
  • У лікарнях в стоматологічному кабінеті, під час проведення масової вакцинації, переливанні крові. Зараження може статися у разі несуворого дотримання санітарних норм або неякісної перевірки крові (при переливанні).
  • Великий ризик заразитися при введенні ін`єкційних наркотиків через спільну голку.

Чи передається гепатит С статевим шляхом?

Вірогідність зараження через секс невелика - 3-5%. Якщо партнери зберігають один одному вірність, то шанс передачі вірусу мінімальний. Однак він росте в разі наявності великої кількості статевих партнерів, а також випадкових сексуальних зв`язків. Питання про те, наскільки можлива передача інфекції через оральний секс, ще не вивчений досить добре.

Носіям вірусу або людям, які мають сексуальні зв`язки з хворим на гепатит, слід користуватися презервативами.

Чи передається гепатит С від матері дитині?



Шанс передачі гепатиту від хворої матері плоду становить 5%. Дитина може захворіти в процесі пологів. На жаль, до цих пір не відомо, як стовідсотково запобігти зараженню в цьому випадку. Однак в основному діти народжуються здоровими.

Також немає даних про передачу вірусу дитині при грудному годуванні. Якщо мати є носієм або хвора і у неї є ушкодження шкіри на грудях або кровотечі, то потрібно відмовитися від грудного годування.

Як не передається вірус гепатиту С?

  • Повітряно-крапельним шляхом. Не можна заразитися при розмові, через слину, в разі чхання.
  • У більшості побутових контактів цей вірус також не передається. Сюди відносяться обійми, рукостискання, спільне користування посуду і їжі. У побутових ситуаціях зараження можливе тільки якщо кров хворого потрапить у кров здорової людини.

Хто в групі ризику зараження гепатитом С?

  • Особи, які мають множинні сексуальні зв`язки або ведуть безладне статеве життя, а також особи, які мають постійні статеві зв`язки з інфікованою людиною.
  • Наркомани, які користуються загальними голками для введення наркотиків.
  • Медперсонал при роботі з інфікованою кров`ю.
  • Майстри і клієнти в салонах, де роблять пірсинг і тату.
  • Люди, що знаходяться в місцях позбавлення волі.
  • Люди, які зазнали переливання крові (ризик дуже малий).
  • Пацієнти на гемодіалізі.
  • Люди, яким пересаджували органи або переливали кров від людини, у якого згодом встановили наявність вірусу.
  • Особи з невстановленими хворобами печінки.
  • Діти, народжені від інфікованих матерів.


Людям, що знаходяться в групі ризику, необхідно здати аналізи для перевірки на наявність вірусу. Основний аналіз, який роблять для перевірки, - це антитіла до вірусу гепатиту С (анти-HCV). У деяких випадках цей аналіз може давати неправильні результати: вказувати на захворювання, коли його немає, або показувати відсутність захворювання, коли воно є. Для точного встановлення наявності захворювання потрібно більш детальне обстеження.

Захворювання на гепатит С і одужання

Можна захворіти на гепатит С, а потім одужати. Імовірність такого лікування - 10-20%. Також можливо стати носієм вірусу - він розвивається в організмі, але шкоди своєму "хазяїну» не завдає. Однак така людина може заразити іншу, у якого потім розвивається хвороба.

Можна заразитися, потім одужати і захворіти знову. Якщо людина перехворіла гепатитом С, це не дає йому імунітету до цього захворювання в майбутньому.

На жаль, більшість хворих набувають хронічний гепатит (близько 70% хворих). Всі інфіковані люди повинні перебувати під постійним наглядом лікаря.

Що слід дотримуватися хворому гепатитом С?

  • Не можна бути донором крові та органів тіла.
  • Не варто використовувати загальні предмети, які можуть стати засобами передачі інфекції (бритви, епілятори, манікюрні інструменти, зубні щітки).
  • Обов`язково обробляти шкірні ушкодження і прикривати їх пластирами і бинтами. Якщо інфікованій людині потрібна допомога іншої людини, то послугами якої користується спочатку необхідно надіти медичні рукавички.

Вірус гепатиту С може жити в зовнішньому середовищі до чотирьох днів, тому всюди, куди потрапила кров інфікованої людини, потрібно обробляти дезинфікуючим розчином. Це може бути, наприклад, розчин хлорного вапна в співвідношенні 1: 100. Одяг, забруднену кров`ю, перуть при температурі 60 градусів протягом як мінімум 30 хвилин.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!