» » » » Чи можна вилікувати гепатит?

Чи можна вилікувати гепатит?

Чи можна вилікувати гепатит?

Залежно від форми гепатиту можуть використовуватися ті чи інші методи лікування.

При цьому навіть при самій легкій формі перебігу хвороби необхідно отримати кваліфіковане медичне обслуговування, щоб забезпечити підтримку організму і виключити розвиток ускладнень, прискорити одужання.

Форми гепатиту та їх лікування

Гепатит А

Це найлегша і найпоширеніша форма перебігу хвороби. Найчастіше зараження відбувається через воду і їжу (брудну або погано оброблену термічно, особливо морепродукти), брудні руки.

Основні симптоми дуже нагадують стан під час грипу, ГРЗ: підвищується температура, починається сильний озноб, болять м`язи, виявляється сильна слабкість. Також зазвичай знижується апетит, можуть спостерігатися болі в епігастрії та правому підребер`ї, нудота і блювота. На стадії жовтяниці спостерігається потемніння сечі, пожовтіння склер, шкіри (це властиво для хронічної стадії будь-якого гепатиту).

Що стосується того, чи можна вилікувати гепатит А, то відповідь однозначно позитивний. Лікарі призначають дієту і симптоматичне лікування для поліпшення загального стану пацієнта. Іноді можуть бути призначені крапельниці з глюкозою. Також прописують препарати для підтримки роботи печінки, вітаміни. Якщо хвороба дійшла до жовтушною стадії, то можуть прописати противірусні ліки.

гепатит В

Уже більш серйозне інфекційне захворювання. Передається в переважній більшості випадків через кров, рідше - статевим шляхом.



Перші ознаки хвороби такі ж, як і у гепатиту А, але в стадії загострення з`являються також світлий кал і темна сеча - саме по ним і вдається досить точно розпізнати даний тип гепатиту.

У гострій стадії призначають терапію, зміцнюючу імунітет і підтримує сили печінки. Хвороба проходить самостійно через час. Якщо ж гепатит хронічний, то прописують також противірусні препарати, оскільки без них організм уже не впорається. Як наслідок виникне гостра печінкова недостатність, а далі печінкова кома, що може привести до летального результату. Також дана форма хвороби небезпечна своїми ускладненнями.

У питанні про те, чи можна вилікувати гепатит повністю, позитивну відповідь буде залежати від того, до якої стадії розвинулася хвороба. Хронічна форма, швидше за все, зажадає спостереження та медикаментозної корекції протягом багатьох років.

Гепатит С



Їм заразитися також можна через кров або статевим шляхом, а тому він дуже часто зустрічається у молодих людей.

Особливістю даної форми є практично повна відсутність інформативних симптомів аж до того моменту, поки стан печінки не стане критичним. Причому після того як людина перехворіла безсимптомним гострим гепатитом і відповідно не отримав лікування, хвороба переходить в хронічну стадію, яка через час проявить себе у вигляді важких уражень печінки.

Гепатит С також піддається лікуванню за допомогою противірусних препаратів, дієти, зміцнюють печінку вітамінів. При цьому чим раніше хворий звернеться до лікаря, тим швидше і ефективніше він вилікується.

гепатит D

Передається парентерально або статевим шляхом. Симптоматика аналогічна, виражена неяскраво: можливі лихоманка, болі в суглобах, втрата апетиту, нудота і блювота, болі в області печінки.

Застосовується таке ж лікування, як і у випадку з гепатитом В. При своєчасному лікуванні прогноз сприятливий, але печінку буде ще довго відновлюватися.

гепатит Е

Передається фекально-оральним шляхом. Симптоматика багато в чому схожа з гепатитом А, але на відміну від нього на стадії жовтяниці при даній формі хвороби хворий відчуває себе так само погано або гірше.

Лікується захворювання симптоматичною терапією, дієтами. При хронічній формі призначають противірусні препарати. У деяких випадках (наприклад, при особливо тяжкому перебігу хвороби може розвинутися печінкова або ниркова недостатність).

Також читайте статтю Як лікувати гепатит. Інші корисні матеріали ви можете знайти в розділі гепатит.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!