» » » » Чи передається гепатит?

Чи передається гепатит?

Чи передається гепатит?

Гепатит - серйозне і небезпечне інфекційне вірусне захворювання, яке досить широко поширене через те, що люди нехтують правилами особистої гігієни і досить мало знають про шляхи передачі інфекції. Перш ніж дізнатися, як передається гепатит, потрібно визначитися з тим, що ж таке гепатит, чим він небезпечний і як протікає хід цієї хвороби.

Що таке гепатит?

Гепатит - ніщо інше, як запалення тканини печінки. Фахівці розрізняють вірусні і невірусні типи гепатитів. Вірусний гепатит викликається вірусною інфекцією. Вірус гепатиту живе і розмножується лише в печінці людини.

У свою чергу, вірусних гепатитів теж кілька. Це гепатит A, B, C, D, E, F і G. Кожен вид гепатиту має клінічні характеристики, схожі один на одного. Різниця полягає в способі передачі і у впливі на організм. Найнебезпечнішим вважається гепатит групи C. Якщо ігнорувати лікування, хвороба може закінчитися летальним результатом.



Якщо вірус гепатиту потрапив в організм людини, імунна відповідь організму буде адекватним - він сам позбудеться від збудника. Коли вірус гине, людина одужує. Самовилікуватися від хвороби організм може при гепатитах груп А, Е і іноді при гепатиті В. Якщо ж вірус виявиться сильніше організму, він залишиться в печінці людини. Це призведе до хронічного захворювання. Найчастіше це трапляється при гепатиті С і іноді при гепатиті В. Проте, гепатит, звичайно ж, потрібно лікувати. При появі його перших ознак необхідно негайно звернутися до лікаря. Варто знати ознаки хвороби та шляхи зараження, так як багато хто не знає, чи передається гепатит з будь-якими продуктами, дотиками або по повітрю.

ознаки гепатиту

Початок гепатиту схоже на грип. У хворого починається головний біль, підвищується температура тіла, з`являється загальне нездужання і ломота в тілі, втома. Інший відомий симптом гепатиту - жовтяниця. Це відбувається через те, що жовч, яку виробляє печінка, потрапляє в кров. Кров, в свою чергу, надає жовтуватий відтінок шкірі. Проте, часто зустрічаються і безжовтушні форми гепатиту. Ознакою цієї хвороби також бувають болі в правому підребер`ї. Вони виникають внаслідок збільшення печінки, розтягування її оболонки. Ці болі можуть віддавати в праве плече і в праву лопатку.

Шляхи передачі гепатиту



Щоб зрозуміти це, треба знати, як гепатит передається від людини до людини. Гепатит - захворювання інфекційне. Відразу з`являються різні питання, наприклад, про те, чи передається гепатит дитині. Так. Інфіковані жінки дуже часто передають хворобу своєї дитини. Відбуватиметься це може внутрішньоутробно, під час вагітності, під час пологів і вже після народження дитини при спілкуванні матері з ним. При цьому гепатит С не настільки небезпечний. У інфікованих в крові міститься не так багато вірусу, саме тому він рідко передається. Тільки в 5-6% випадків віддається в побуті, при статевих контактах і при пологах.

Чи передається гепатит статевим шляхом? При статевому контакті з зараженим людиною передаються тільки гепатити В, С і D.

Ще один часто виникає питання: чи передається гепатит через слину? Так, передається. Крім крові інфікованої людини, віруси гепатиту містяться в інших його біологічних рідинах - слині, спермі, поті, різних виділеннях і навіть в сльозах. Таким чином, зараження гепатитом може статися при переливанні крові, при лікуванні зубів, при відвідуванні перукарні (саме тому зараз в перукарнях заборонили гоління), косметичного і педикюрні кабінетів, в побуті при користуванні загальним рушником, зубною щіткою, гребінцем, голитися приладами. Не виключена і така незвичайна форма передачі хвороби, як укуси комах - клопів, комарів і ін.

Побутовий і статевий шлях передачі інфекції особливо актуальний для вірусу гепатиту В. Це пов`язано з його високою здатністю викликати у людини інфекційний процес. Гепатит групи В дуже легко передається. Він навіть більш заразний, ніж СНІД. Для проникнення вірусу в організм достатньо 0,0001 мл. інфікованої крові.

Чи передається гепатит із зараженою їжею або рідиною? Так, з їжею і питвом передаються віруси гепатиту А і Е. Це в основному відбувається під час епідемій, коли виділення хворої людини можуть виявитися де завгодно, в тому числі, і на столі здорової людини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!