Що таке гепатит а?

Що таке гепатит А?

Сьогодні існує величезна кількість хвороб, лише від назв яких мурашки починають бігати по шкірі. До таких хвороб відноситься гепатит. Але варто пам`ятати, що існує шість основних форм гепатиту, серед яких гепатит А - найменш страшний вірус.

визначення хвороби

Бажаючи розібратися в причинах виникнення будь-якої хвороби, варто визначитися зі шляхами її зараження. Якщо Вам незнайоме, що таке гепатит А, то варто запам`ятати основне: це, в першу чергу, вірусне захворювання, яке найчастіше передається побутовим способом. Хвороботворні бактерії можуть знаходитися на немитих фруктах або овочах. Також вірус гепатиту А може залишитися в зараженій їжі або воді, якщо вони не пройшли термічну обробку. Причиною зараження може стати недотримання елементарних правил особистої гігієни.

У народі гепатит А ще називають хворобою Боткіна, ім`ям ученого другої половини ХІХ століття, який вперше розглядав гепатит як окрему хворобу. Протікати хвороба може за трьома сценаріями: безсимптомно, коли людина навіть не здогадується про те, що заражен- гостро, коли в наявності всі ознаки хвороби і її легко распознать- хронічно, коли лікування хвороби може затягнутися до 9 місяців.

поява хвороби



Ознаки гепатиту А можуть бути різними. Першою і головною ознакою захворювання в народі вважається жовтяниця, тобто забарвлення шкіри людини і білків очей в жовтуватий колір. Що цікаво, жовтяниця - це піковий момент хвороби, після неї людина починає поступово видужувати. Серед ознак захворювання також можуть бути нехарактерне для здорової людини забарвлення сечі в темний, схожий на чай або пиво, колір і знебарвлення калових мас.

Симптоми гепатиту А

Першими симптомами захворювання гепатитом А може бути звичайна головний біль і лихоманка, можливий озноб. Тому недосвідченій людині легко симптоми гепатиту А переплутати з симптомами звичайного грипу. Також для гепатиту А характерна слабкість у всьому тілі, шкірні висипання і біль в суглобах. А так як при захворюванні гепатитом А порушується нормальна робота шлунково-кишкового тракту, може виникнути діарея і блювота, а також огиду в основному до жирної їжі.

діагностичні процедури



Повноцінна діагностика гепатиту А можлива тільки в медичних установах. При появі перших симптомів варто обов`язково звернутися до лікаря, який візьме всі необхідні аналізи і поставить правильний діагноз. Варто підготуватися до здачі крові, це буде загальний і біохімічний аналіз крові. Також буде коагуалограмма - перевірка крові на згортання, і здача сечі на аналіз. Лікар-терапевт повинен направити хворого на здачу аналізу на маркери вірусних гепатитів для визначення форми хвороби.

Перебіг хвороби та її наслідки

Гепатит А - хвороба, яка протікає неважко, але її лікування в деяких випадках може затягуватися на тривалий термін. В середньому, захворювання може тривати більше 30 днів, але може затягнутися і на півроку при гострій або хронічній формі гепатиту. Причиною цього може бути стан імунітету і вік. Чим старша людина, тим важче протікає хвороба. Також гепатит А досить важко переносять немовлята.

Все ж не варто панічно боятися заразитися таким захворюванням, як гепатит А. Наслідки перенесеного захворювання хоч і залишаються на все життя, але зазвичай не дають про себе знати досить довгий час. Найчастіше хвороба виліковується без наслідків. У рідкісних випадках, хронічна форма гепатиту А може привести до більш серйозних захворювань печінки, таким як цироз або рак. Летальний результат при такої хвороби ще більш менший.

Вилікувати гепатит А можна, але найкращим варіантом буде попередити хворобу. Сьогодні існують вакцини, використання яких може вберегти людей від зараження цим вірусом. Тому вакцинація, а також дотримання правил гігієни, використання якісної їжі і води допоможуть запобігти зараженню гепатитом А.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!