Вірус ебола: що це?

Вірус Ебола: що це?

Останнім часом все частіше доводиться чути про вірус Ебола. Далеко не всі обізнані про те, що являє собою цей вірус і наскільки є небезпечним для здоров`я.

Розглянемо докладніше, що це таке.

Лихоманка Ебола - небезпечна хвороба

Ебола - гостре захворювання, що відноситься до групи вірусних геморагічних лихоманок. Викликає його вірус Ебола. Захворювання небезпечне тим, що вражає різні органи і системи організму під впливом ДВС-синдрому. Вірус Ебола викликає некроз тканин, призводить до зупинки роботи різних органів, викликаючи в них розкладаються процеси. Вони, в свою чергу, провокують виділення величезної кількості токсичних речовин. В результаті відбувається серйозна інтоксикація організму. Крім цього, вірус Ебола руйнує клітини крові, яка після цього втрачає функцію згортання. Результат такої хвороби - уражені і непрацюючі органи, внутрішні і зовнішні кровотечі. Саме тому при виникненні Ебола смертність дуже висока.

Як передається лихоманка Ебола

Ебола - заразне захворювання. Воно передається при контакті з хворою людиною. У цьому випадку ймовірність зараження становить 95%. Також хвороба передається при прямому контакті з кров`ю і різними рідинами організму інфікованої людини. Ймовірними джерелами зараження можуть бути гризуни, свині, птиці і деякі види мавп.



Зверніть увагу, що лихоманка Ебола не передається повітряно-крапельним шляхом. Сама хвороба протікає протягом 2-х тижнів. Лише одного разу чоловік після зараження Ебола помер через 4 дні. Якщо не почати швидке лікування, то організм не зможе виробити необхідну кількість антитіл, щоб подолати хворобу. Але і воно не гарантує одужання. Смертність при такому захворюванні висока і становить від 50 до 90%.

Симптоми лихоманки Ебола

Таке захворювання має свої симптоми, які на ранній стадії схожі з грипом:

  • висока температура,
  • біль в горлі,
  • сильна втома,
  • головний біль,
  • лихоманка.

На наступній стадії хворий може відзначати у себе такі симптоми:

  • постійний біль в животі,
  • хронічна діарея,
  • дріботячи блювота,
  • сильні м`язові болі,
  • шкірні висипання, представлені у вигляді геморагічної висипки (під шкірою можуть бути присутніми синці),
  • сильні кровотечі з очей.


На фінальній стадії розвитку цієї хвороби спостерігаються такі симптоми:

  • рясні кровотечі,
  • порушення у функціонуванні органів і систем,
  • утворення згустків крові, що перешкоджають нормальному кровотоку,
  • безперервна лихоманка.

Зверніть увагу, що лихоманка Ебола має інкубаційний період. Після зараження він може не проявлятися протягом 2-3 тижнів. При появі симптомів цього захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. Адже висока смертність при вірусі Ебола спостерігається тому, що люди ігнорую ранні симптоми, які схожі з застудою, і звертаються до лікарні, коли хвороба перебуває в запущеній стадії. У цьому випадку шанси вилікуватися невеликі.

Лікування лихоманки Ебола

На сьогоднішній день лікування лихоманки Ебола передбачає інтенсивну терапію. Вона передбачає постійне введення в організм розчинів електролітів. Також застосовуються симптоматичні засоби в залежності від стадії захворювання.

Зверніть увагу, що специфічного лікування від такого захворювання поки не існує. Дієвою вакцини від вірусу Ебола ще не розробили, проте в цьому напрямку вже протягом багатьох років ведуться активні дослідження. Не виключено, що вже незабаром закордонним або вітчизняним ученим вдасться створити ліки, яке дозволить уникнути летального результату від вірусу Ебола і забезпечить швидке одужання хворим.

Також вам може бути корисна стаття Як передається Ебола.

Якщо ж ви знаєте, як захистити себе від вірусу Ебола, то можете написати свої поради і рекомендації до питання Дуже боюся вірус Ебола з Африки! Як мені захистити себе.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!