» » » Що таке сифіліс?

Що таке сифіліс?

Що ж, давайте розберемося, що таке сифіліс. Захворювання сифіліс відноситься до числа венеричних, збудником якого є бліда трепонема. Сифіліс характеризується повільно-прогресуючим перебігом. Зараження відбувається під час статевого контакту з носієм інфекції, при переливанні крові, через сперму (навіть без видимих змін зовнішніх органів), від матері до плоду. А ось зараження побутовим шляхом практично виключається.

симптоми сифілісу

Розрізняють три стадії розвитку захворювання:

  • Первинна стадія. Характеризується утворенням твердого шанкра на місці впровадження інфекції в організм. Утворюється безболісне червоне ущільнення з виразкою, в центрі спостерігається сірувато-жовтий наліт. Загальний діаметр шанкра до 20 мм. Зоною поразки виступають найчастіше статеві органи, поза зоною статевих органів шанкр зустрічається на сосках і мигдалинах в роті. Первинний сифіліс може заявити про себе через 6 тижнів після контакту з носієм.
  • Вторинний сифіліс - це повторне ураження організму блідою трепонемой, може проявитися в період від 4 до 10 тижнів. Сифіліс вторинний характеризується блідою висипом, що розповсюджується по всьому тілу, в тому числі на долонях і на ступнях. Можуть виявлятися симптоми грипу (температура, головний біль, загальне нездужання). Вторинний сифіліс супроводжується збільшенням лімфатичних вузлів по всьому тілу. Захворювання може протікати у вигляді чергувань безсимптомного періоду з загостренням. У деяких випадках спостерігається випадання волосся в області голови і розростання тілесного кольору на статевих органах і в зоні заднього проходу.
  • Третинний сифіліс виникає в разі відсутності лікування через роки після ураження організму блідою трепонемой. Поразка зачіпає нервову систему, внутрішні органи, кістки. Зміни при третинному сифілісі незворотні.


Діагностувати сифіліс можна за допомогою аналізу крові. Після підтвердження діагнозу призначається комплексне лікування венеричного захворювання. Антибіотики лежать в основі лікування з доповненнями у вигляді імунотерапії, фізіотерапії і загальнозміцнюючих препаратів. Ефективність лікування сифілісу можна визначити тільки лабораторними дослідженнями.

Дуже велика ймовірність повторного розвитку захворювання, тому обом статевим партнерам необхідно обстежитися, навіть якщо не турбують симптоми захворювання. Лікар може призначити профілактичні заходи, щоб уникнути розвитку захворювання. Займатися самолікуванням категорично забороняється.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!