Що таке аневризма?

Що таке аневризма?

При аневризмі відбувається випинання однієї зі стінок артерій у вигляді мішечка. Іноді це буває і з венами. Мішечки утворюються внаслідок ослаблення стінок: стоншення, розтягування, вроджених дефектів.

причини появи

Як правило, це захворювання, які ведуть до такого стану судин: артеріосклероз, гіпертонія, сифіліс на пізніх стадіях, медіальний некроз (при якому відбувається розшарування стінок аорти).

Іноді аневризма пов`язана з травмуванням судини або з виникненням згустків крові, іменованих тромбами. Тоді говорять про травматичну аневризмі.

виявлення

Найчастіше захворювання протікає безсимптомно. А під час обстеження ультразвуком або рентгеном виявляється випадково. Людина не підозрює, що у нього розвивається аневризма, а це дуже небезпечно. Так як при її розриві виникає крововилив, що приводить нерідко до летального результату. Симптоми ж проявляються при стисненні, коли освіта впливає на нервові закінчення, розташовані поблизу.

де виникає

Найбільш часто в грудній аорті, артеріях під колінами, черевної порожнини. Рідше - в легеневих артеріях, а також - селезінкових і мозкових, підключичних і сонної. Найбільш схильні до аневризмі чоловіки у віці 30-40 років, рідше - у жінок після сорока. Виникнувши, аневризма схильна прогресувати: збільшуватися в об`ємі через тиск крові. Зрідка відбувається заповнення освіти тромботическими масами, тоді відбувається призупинення зростання. Але взагалі кажучи про те, що таке аневризма, слід завжди пам`ятати: це дуже небезпечне захворювання, яке потребує негайного лікування після виявлення.

лікування

Відбувається хірургічним шляхом: вирізують частину судини, артерії, вени і замінюють її за допомогою протезування (пластик або фрагмент з здорового судини).

Ще про різні захворювання та методи лікування читайте в розділі здоров`я.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!