Як передається ебола?

Як передається Ебола?
Як передається Ебола?

Ебола сьогодні одне з найнебезпечніших захворювань, розбурхала весь світ черговим спалахом епідемії в африканських державах в березні 2014 року і забрали на сьогоднішній день життя понад 5 тисяч осіб.

Вірус Ебола або Геморагічна лихоманка Ебола - гостре вірусне захворювання, що викликається однойменним вірусом, вважається вкрай рідкісним захворюванням в природі, але в той же час надзвичайно небезпечним з високим відсотком летальності. Перші випадки спалаху епідемій були зафіксовані в Центральній і Західній Африці і летальність становила приблизно 50%.

Вченими вірус був відкритий в кінці 1976 року і своє найменування отримав за назвою річки Ебола в Заїрі, в басейні якої був виділений.

Способи передачі вірусу

Як же передається ебола?



Вірус Ебола вражає вищих приматів, переважно представників людського роду. Класифікація вірусу представлена 5 типами, 4 з яких вражають організм людини.

Вірус передається виключно при безпосередньому контакті з кров`ю або іншими біологічними рідинами організму людини, "воротами зараження" також вважаються слизові оболонки респіраторного тракту і шкіри. Великою помилкою, що виникли на грунті масового страху зараження сьогодні, вважається те, що хвороба може передаватися повітряно-крапельним шляхом.



Інкубаційний період хвороби - 1-21 день, якщо людина не йде на поправку протягом 7-16 днів, то велика вірогідність смертельного результату.

До симптоматиці захворювання відносять головні болі, ниючі м`язові болі, діарею, блювоту, трохи пізніше може з`явитися сухий кашель, болі в грудній клітці, шкірний висип (у більшості хворих), зневоднення всього організму, сильно знижується функція печінки і нирок, в 50% випадків були зафіксовані внутрішні кровотечі.

Де поширений вірус Ебола

Перші випадки зараження Ебола були зафіксовані в Судані і деяких районах Заїру. З березня 2014 року спалахи хвороби локалізувалися переважно на території африканських країн, таких, як Ліберія, Нігерія, Сьєрра-Леоне, Сенегал. Нечисленні випадки зараження з летальним результатом також зафіксовані на території США і в Європі, куди хвороба просочилася з Центральної Африки.

Безпека і запобіжні заходи

У серпні 2014 року Ебола була визнана ВООЗ загрозою світового масштабу. Вакцини від вірусу на даний момент не існує, тому все, що ви можете зробити для запобігання потрапляння вірусу в організм - убезпечити себе. З запобіжними засобами, якими діляться наші читачі, ви дізнаєтеся з рубрики питань-відповідей на нашому сайті - Дуже боюся вірус Ебола з Африки! Як мені захистити себе?.

Серед основних заходів безпеки відносно мікробіологічного ризику слід виділити наступні:

  • Стежити за інформацією та інструкціями, що транслюються Міністерством охорони здоров`я в ЗМІ;
  • Якщо ви підозрюєте, що у кого-то з вашого оточення Ебола, можливо, він повернувся з країни, де зафіксовані випадки зараження, настійно порекомендуйте йому звернутися в медичний заклад при перших же можливі ознаки;
  • Слід бути обізнаним про особливості хвороби, способи її передачі та первинних симптомах;
  • Обмежити себе у в`їзді, хоча б на час епідемії, в країни, де були зафіксовані спалахи захворювання, а саме в африканські республіки;
  • Якщо ви вирішили доглядати за хворим Ебола, то повідомте про це працівникам охорони здоров`я, тому що сьогодні ебола - небезпека світового масштабу і необхідно дуже пильна увага до будь-яких проявів цього захворювання. В цьому випадку вам повинні бути надані спеціальні заходи захисту - рукавички і засоби індивідуального захисту, а також інструкція щодо належного догляду на хворим. ВООЗ настійно не рекомендує здійснювати догляд за хворим в домашніх умовах! А звернутися за професійною медичною допомогою.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!