» » » Чи можна заразитися снідом?

Чи можна заразитися снідом?

Чи можна заразитися СНІДом?

Синдром набутого імунодефіциту (СНІД) - це інфекційне захворювання, невиліковне на сьогоднішній день. Воно викликається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Розглянемо більш докладно шляху передачі цієї інфекції.

Як можна заразитися СНІДом?

При попаданні в організм людини ВІЛ порушує діяльність імунної системи - руйнує її клітини. Згодом ураження імунної системи виявляється настільки сильним, що вона втрачає здатність справлятися з будь-якими, часом навіть найлегшими і банальними захворюваннями. Це призводить до загибелі хворого. Більш докладно про симптоми захворювання ми можете прочитати в нашій статті Як проявляється СНІД.

Тому в людях присутній страх перед хворобою, і вони намагаються дізнатися про шляхи її передачі якомога більше, щоб убезпечити себе і своїх близьких.

ВІЛ швидко гине в навколишньому середовищі, і для зараження необхідно, щоб він практично відразу потрапив з організму хворого в організм іншої людини. Це може статися, наприклад, при використанні нестерильного медичного інструменту, переливання інфікованої крові. Також вірус може проникати через плаценту і вражати плід.

Чи можна заразитися СНІДом при сексуальних контактах



Згідно з даними медичної статистики, вірогідність зараження ВІЛ-інфекцією жінки при одноразовому статевому контакті з інфікованим партнером становить від 0,06 до 0,15%.

При анальному сексі ризик для «приймаючої» партнера значно вище і становить 3,2%.



Багато людей вважають, що при оральному сексі повністю відсутній ризик зараження ВІЛ-інфекцією. Насправді це не так. У роті людини нерідко бувають невеликі ранки, що кровоточать, звідки кров разом з містяться в ній вірусами потрапляє в слину. І тому під час орального сексу також існує ймовірність інфікування ВІЛ, хоча і дуже невисока - не більше 0,04% при одноразовому контакті з інфікованим.

Існує цілий ряд факторів, що підвищують ризик зараження СНІДом при статевому контакті:

  • Венеричні захворювання. При них нерідко виникає ушкодження слизових оболонок статевих органів, які і є «воротами» для ВІЛ.
  • Імовірність інфікування при сексуальному контакті (коїтус) чоловіки в три рази нижче, ніж жінки. Це пояснюється тим, що під вагінального виділення концентрація вірусу в кілька разів менше, ніж в спермі.
  • При наявності у партнерки такого захворювання, як ерозія шийки матки, ризик зараження обох партнерів збільшується в кілька разів.
  • Заняття анальному сексом. При цьому нерідко виникають тріщини ануса, через які вірус легко проникає в кров.

Чи можна заразитися СНІДом при побутових контактах

Існує чимало міфів і «страшилок» про те, наскільки небезпечні будь-які, в тому числі і побутові контакти з ВІЛ-інфікованими особами. Давайте розберемося, наскільки вони обґрунтовані.

Як ми вже говорили, ВІЛ досить швидко гине в навколишньому середовищі. І тому ймовірність побутового зараження СНІДом повністю виключена, природно, за умови, що люди дотримуються правил особистої гігієни. Звичайно, якщо користуватися з хворим однієї зубною щіткою або бритвою, то заразитися СНІДом цілком можливо.

у статті Як передається ВІЛ ми вже говорили про «заражених голках» (в громадських місцях ВІЛ-інфіковані нібито залишають використані ними голки від шприців, щоб якомога людей заразилися цією інфекцією). Хотілося б повторити, що це не більше ніж черговий міф. Поза організмом людини ВІЛ гине досить швидко. Крім того, немає жодного підтвердженого факту зараження СНІДом саме таким чином!

Більш докладно про шляхи передачі ВІЛ інфекції ви можете додатково прочитати в нашій статті Як передається СНІД.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!