» » » Чи потрібно робити щеплення?

Чи потрібно робити щеплення?

Чи потрібно робити щеплення?
Чи потрібно робити щеплення?

Слово «щеплення» знайоме всім. Але якщо раніше необхідність вакцинації не викликала ні в кого сумніву, то зараз багато хто побоюється робити щеплення собі і своїм дітям. Перш, ніж говорити про те, чи потрібно робити щеплення, слід дати визначення вакцинації та імунізації.

Що таке вакцинація

Імунізація на сьогоднішній день є найефективнішим методом боротьби з поширенням інфекційних та вірусних захворювань. Основний спосіб проведення імунізації населення - це вакцинація.

Вакцинація - введення в організм вакцини з метою вироблення штучного імунітету для опору конкретному захворюванню. Що таке вакцина? Це препарат, отриманий з хвороботворних мікроорганізмів або продуктів їх життєдіяльності (токсинів). Вакцинація використовується для профілактики бактеріальних і вірусних захворювань.



Після введення вакцини в організмі включається ланцюжок імунологічних реакцій і відбувається утворення в крові антитіл. Повторне попадання в організм вірусу призведе до вироблення більшої дози антитіл для боротьби з хворобою і її ускладненнями.

Чи потрібно робити щеплення дітям

Незважаючи на те, що з точки зору медицини вакцинація дітей є загальноприйнятою нормою, багато батьків сумніваються, робити щеплення дитині. На цей рахунок існують кардинально протилежні думки. Тому, зваживши всі за і проти, кожен батько повинен прийняти самостійне рішення.

Доводи на користь вакцинації

  1. Незважаючи на відсутність спалахів епідемій, небезпека підхопити важке і навіть смертельне захворювання досить висока. Віруси можуть підстерігати дитину на кожному кроці: в транспорті, в під`їзді, на ігровому майданчику і т. Д. Адже невідомо, де і коли біля неї буде переносник хвороби.
  2. Організована вакцинація формує груповий імунітет і знижує ризик виникнення епідемії в дошкільних та навчальних закладах.
  3. Імунітет немовляти дуже слабкий і не здатний самостійно боротися з небезпечними вірусами і бактеріями. В першу чергу, в зону ризику потрапляють малюки, які знаходяться на штучному вигодовуванні.
  4. Щеплення не може гарантувати 100% захист дитини від інфекційних захворювань, але значно знижує ризик зараження і тяжкість наслідків.
  5. Дітей, які не мають прищепну карту, відмовляються приймати в ясла, дитячі сади і школи.

Доводи проти вакцинації



Противники дитячих щеплень також наводять низку аргументів, відстоюючи свою думку:

  1. Лікарі сильно перебільшують небезпеку хвороб, від яких потрібно робити щеплення в грудному віці. Наприклад, кір і краснуху діти переносять в легшій формі, ніж дорослі;
  2. Перша вакцина робиться дитині протягом доби після народження, а згідно календаря щеплень протягом перших 18 місяців життя малюк повинен вакцинуватися 9 разів. Оскільки будь-яка вакцина пригнічує імунітет, 1,5 року немовля наражається на небезпеку заразитися хворобою, від якої він не щеплена;
  3. Якість вакцин не відповідає заявленому, тому частина дітей хворіє навіть після щеплення, іноді захворювання протікає у важкій формі;
  4. Найчастіше перед введенням вакцини здоров`я дитини не обстежується належним чином, тому поствакцинальні ускладнення бувають набагато важче, ніж саме захворювання;
  5. Деякі вакцини, наприклад, від коклюшу, правця, дифтерії, містять формальдегід, а основу більшого числа вакцин становлять солі ртуті. Обидві речовини вкрай небезпечні для людини, а тим більше для незміцнілого дитячого організму.

вакцинація дорослих

Тема вакцинації актуальна і для дорослих. Лікарі вважають, що дія щеплень, зроблених в дитинстві, згодом слабшає. Тому для дорослих також розроблено графік реіммунізаціі. До хвороб, від яких слід робити щеплення протягом життя, відносяться: коклюш, правець, папіломавірус, вітрянка, оперізувальний лишай, кір, краснуха, гепатит, менінгіт та ін.

Окремим рядком потрібно виділити щеплення від грипу. Вона не входить в перелік планової вакцинації, але рекомендується щорічно перед сезонної спалахом захворювання. Чи робити щеплення від грипу? Медики рекомендують щеплення від грипу дітям, літнім людям, а також особам, яким за родом діяльності доводиться спілкуватися з великою кількістю людей. Вірус грипу підступний тим, що постійно змінює свій генетичний матеріал, утворюючи нові штами. Смертельно небезпечний не сам вірус, а ускладнення, які розвиваються після хвороби. Склад вакцини від грипу також щорічно оновлюється, що дозволяє збільшити ефект від своєчасно зробленої вакцинації до 90%.

Вакцинація в цифрах

Статистичні дані Центру контролю і профілактики хвороб про кількість випадків виникнення вірусних захворювань, в т. Ч. Зі смертельними наслідками, до появи відповідних вакцин:

  • щорічно в Америці фіксувалося 13-20 тисяч випадків захворювання на поліомієліт;
  • 2,7 мільйона життів людей в рік забирала кір;
  • 600 дітей щорічно вмирали від менінгіту, а сотні тисяч страждали від наслідків хвороби;
  • 260 тисяч захворювань на кашлюк зазначалося щорічно тільки в Америці, 9 тисяч яких були зі смертельними наслідками;
  • 10 тисяч дітей на рік народжувалися з вродженим синдромом краснухи;
  • 212 тисяч дітей в рік в США захворювали свинкою, 20% з яких ставали глухими;
  • 300 тисяч новонароджених в світі вмирали від правця.

Розмірковуючи над тим, чи потрібно робити щеплення, врахуйте, що, відмовляючись від вакцинації, ви піддаєте ризику не тільки своїх дітей або себе, а й інших навколишніх вас людей. Щоб щеплення принесла тільки користь, слід заздалегідь підготуватися до процедури: поцікавитися якістю пропонованої вакцини або придбати її самостійно, пройти попереднє медичне обстеження, дотримуватися термінів і рекомендації лікарів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!