» » » » Чи робити щеплення дитині?

Чи робити щеплення дитині?

Чи робити щеплення дитині?

Численні публікації в періодичних виданнях, в газетах і на веб-ресурсах, є причиною частого відмови батьків від щеплення дітей. Батьки аргументують своє рішення тим, що після звичайних дитячих щеплень у дитини можуть з`явитися всілякі ускладнення, алергічні реакції та інші проблеми. А як же статистика, яка свідчить про дитячу смертність через захворювань, які виникають через відмову батьків від щеплення. Адже багато щеплення захищають дитячий організм від тих захворювань, від яких раніше вимирали цілі міста і країни. Тому, чи робити щеплення дитині, ніхто сказати напевно не може: ні батьки, ні фахівці. Хоча, звичайно ж, вони наполягають на вакцинацію дітей за тим графіком, який встановлений на законодавчому рівні.

Яка роль дитячих щеплень

Всі дитячі щеплення необхідні для того, щоб організм дитини виробив імунітет до інфекційних захворювань - він може з`явитися з двох причин. Або дитина перехворіє інфекційним захворюванням, або йому буде зроблено щеплення. Як відомо, з двох зол вибирають меншу, а саме, вакцинацію. Багато батьків, розмірковуючи, чи потрібно робити щеплення дітям чи ні, забувають, що відмова від щеплення може нашкодити дитині ще більше, ніж сама щеплення.

По суті, якщо вакцинація виконана у відповідності з усіма правилами і встановленими нормами, то вона не може нашкодити дитині. Але в той же час, тільки від медичного персоналу та якості вакцини залежить успішність заходу. Фахівці стверджують, що найбільш захищеними від інфекційних захворювань є новонароджені, які харчуються грудним материнським молоком. У ньому містяться природні антибіотики, воно насичене корисними мікроелементами та іншими компонентами. Штучне вигодовування аж ніяк не сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, особливо, якщо це недоношена дитина.

Тотальна вакцинація дітей не дозволяє інфекційних захворювань поширюватися з великою швидкістю. У той же час, навіть щеплення від таких соціально активних і значущих захворювань, як туберкульоз і гепатит В, зроблені дитині ще в пологовому будинку, не дозволяють значно знизити рівень захворюваності на ці інфекційні хвороби. Слід пам`ятати, що зроблені щеплення в пологовому будинку втрачають свою актуальність через певний період часу, тому щеплення необхідно повторювати, відповідно до графіка вакцинації.

Наслідки відмови від щеплень



Як вже було сказано вище, щеплення від двох захворювань робляться в пологовому будинку. Але, чи варто робити щеплення дітям в поліклініці за місцем проживання? Або відмовитися від того, щоб дитина була щеплена від краснухи і паротиту, кору та дифтерії, правця та поліомієліту. Це не весь список захворювань, яких на сьогоднішній день може уникнути ваша дитина, якщо йому буде зроблено щеплення.

Відмовляючись від вакцинації, батьки повинні розуміти, які наслідки чекають їх малюка. Причому, зовсім не означає, що вищевказані інфекційні захворювання можуть проявитися в дитячому віці. Якщо у людини, яка не прищепленого в дитячі роки, потрапляє в організм інфекція, то наслідки від її дії будуть набагато серйозніше. Та й переносити набагато важче так звані «дитячі захворювання», в зрілому віці. Саме з цієї причини багато хто не замислюються, чи треба робити щеплення дітям чи ні?



Щоб ще більше переконати батьків, що їх дитина повинна робити щеплення відповідно до національного календаря щеплень, пояснимо, які наслідки викликають прості на перший погляд захворювання. Так, одним з ускладнень паротиту є чоловіче безпліддя. Паротит робить негативний вплив на підшлункову залозу, в результаті чого може розвиватися цукровий діабет. Якщо нещеплені дитина захворіє на кір, то у нього можуть статися зміни в корі головного мозку, а поліомієліт є причиною незворотних змін кісткової системи. Як результат, дитина може стати інвалідом.

Підготовка дитини до щеплення

Батьки повинні розуміти, що вести на щеплення необхідно абсолютно здорову дитину, у якого немає ніяких симптомів ГРЗ, в тому числі і нежиті. Ні в якому разі, не можна робити щеплення від будь-якого захворювання, якщо у дитини напередодні або в день щеплення спостерігається підвищена температура. Зверніть увагу, перед тим, як підготувати дитину до щеплення, необхідно виміряти температуру. Вона повинна бути не більше 36,6 градусів. Якщо температура на рівні 37 градусів, щеплення краще відкласти, оскільки така температура для дитячого організму вважається не нормальної, а підвищеної.

Підготовка дитини до вакцинації повинна звести до мінімуму ризики, пов`язані з появою певних ускладнень після щеплення. Обов`язково перед походом в прищеплювальний кабінет, малюка повинен оглянути педіатр. Якщо стан дитини викликає деякі сумніви у батьків або педіатра, необхідно виконати елементарні аналізи - крові та сечі. У тому випадку, коли в організмі малюка прогресує якась інфекція, для якої характерно підвищення температури, то загальний аналіз крові і сечі, в будь-якому випадку, дозволять виявити приховану інфекцію.

У процесі підготовки дитини до вакцинації, не слід забувати про протипоказання, характерних для дитячих щеплень. Так, розрізняють тимчасові протипоказання і відносні. Тимчасові протипоказання не дозволяють робити щеплення протягом певного часу, після конкретних захворювань. Відносні протипоказання характерні для ряду захворювань, список яких є у кожного педіатра. Тому, консультуючись з педіатром щодо того, заразний чи дитина після щеплення, чи ні, поцікавтеся, які захворювання не дозволяють прищеплювати дітей взагалі.

висновок

Сподіваємося, що вищевказана інформація допомогла вам зробити правильні висновки. І тепер, Ви точно знаєте, чи потрібно ставити щеплення дитині в ранньому віці. Звичайно ж, кожен батько у відповіді за свою дитину, і тільки він має право вирішувати всі питання, пов`язані з щепленнями, медичними та профілактичними оглядами. Однак перш ніж приймати рішення, яке може негативно позначитися на здоров`ї вашого малюка, подумайте, чи правильно ви робите.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!