» » » » Як підняти імунітет дитині?

Як підняти імунітет дитині?

Як підняти імунітет дитині?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров`я, діти щорічно переносять близько десяти різних за складністю захворювань. Це пов`язано, перш за все, з тим, що імунна система дитини не так сильна, як у дорослого. Вважається, що імунітет можна і потрібно розвивати. Тому перед батьками часто постає питання: як підняти імунітет дитині. Розглянемо кілька варіантів.

Імунітет до конкретних захворювань

Імунну систему можна розділити на дві частини. Специфічний імунітет - це вміння протистояти певних захворювань, а неспецифічний - загальний спосіб захисту людини від різних інфекцій, хвороб, бактерій.

Специфічний імунітет розвивається завдяки вакцинації. Лікарі настійно рекомендують в дитинстві робити щеплення від багатьох важких захворювань для того, щоб в подальшому людина уникнув хвороби або вона протекла в легкій формі. Це стосується таких хвороб, як кір, поліомієліт, кашлюк, дифтерія, правець. Крім того, якщо ви виїжджаєте з дитиною в іншу країну, то необхідно зробити щеплення від найважчих захворювань, які там поширені.

Неспецифічний імунітет формується все життя. На нього впливають безліч факторів, особливо - харчування і спосіб життя. Такий імунітет необхідно розвивати вже з дитинства.

Правильне харчування



Те, що ми їмо, безпосередньо впливає на стан нашого здоров`я. Харчування дитини повинно забезпечувати його всіма необхідними вітамінами і мінеральними речовинами. Якщо якогось вітаміну буде не вистачати, то імунна система помітно ослабне. Вважається, що для дитини особливо важливі групи вітамінів А і В, а також вітаміни С і Е. Ними багаті овочі, фрукти, натуральні соки, риба та злакові. Різноманітне меню важливо не тільки для того, щоб зміцнити імунітет дитини, але і для повноцінного розвитку організму.

Спосіб життя

На розвиток імунітету дитини впливає і спосіб життя. Тут важливі два аспекти. Перший - якість життя. Психологічне благополуччя в родині, в дитячому саду або в школі безпосередньо впливають на здоров`я дитини. Адже багато хвороб беруть початок саме в психіці. Крім цього, не можна забувати про затишок і чистоту будинку. Щоденне прибирання приміщення, затишна кімната, провітрювання, - все це необхідні умови для розвитку імунітету.



Другий момент - те, який спосіб життя веде дитина. Для зміцнення імунітету необхідні помірні фізичні навантаження, дотримання правил гігієни, дотримання режиму дня, активний відпочинок або туристичні поїздки з батьками.

Лікарські засоби

Якщо малюк хворіє дуже часто, а захворювання протікають украй важко і організм погано реагує на ліки, можна спробувати підняти імунітет дитині штучним способом. Найчастіше для цього застосовуються імуностимулюючі препарати, які хімічним чином підвищують імунітет.

До таких препаратів відносять групу інтерферонів (включаючи індуктори ендогенних інтерферонів), а також засоби для підвищення імунітету бактеріального походження. Кожне з лікарських засобів є вузькоспеціалізованим і застосовується для розвитку захисту від певних недуг. Найчастіше до таких заходів вдаються в разі вродженого або набутого імунодефіциту. Таке лікування завжди проходить під керівництвом кваліфікованого фахівця.

Народні способи підняття імунітету

У народній медицині також існують засоби для розвитку імунітету. Так, наприклад, рекомендується додавати декілька крапель прополісу в тепле молоко для малюка. Кількість крапель визначається віком дитини. Дану суміш необхідно пити натщесерце.

Ще один рецепт - додати в мед перемелені м`ясорубкою ягоди журавлини і вичавлений сік лимона. Дану суміш необхідно давати дитині три рази на день по одній столовій ложці.

Як бачите, існує багато способів підняття дитячого імунітету. Однак потрібно розуміти, що одного з них буде недостатньо. Для розвитку імунітету необхідний цілий комплекс заходів, і лише тоді ваша дитина буде захищений від будь-яких болячок.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!