» » » » Дитина часто хворіє: що робити?

Дитина часто хворіє: що робити?

Дитина часто хворіє: що робити?
Дитина часто хворіє: що робити?

Серед найбільш частих хвороб дітей - застуди та вірусні інфекції, а також хвороби вух, горла, носа. Про те, які чинники провокують захворювання і як зміцнити здоров`я крихти, ми поговоримо в цій статті.

Причини захворювань у дітей



Звичайно, описати всі можливі фактори, які стають вирішальними в питанні захворювань дітей, не можна. Однак можна привести список найбільш часто зустрічаються причин хвороб малюків.

  • Хронічна, не вилікувана до кінця інфекція в носоглотці. Патогенні бактерії, які залишаються в невеликій кількості у погано пролікованого дитини, спочатку виявляють себе досить скромно. Це може бути, здавалося б, незначний (але постійний) нежить, почервоніння горла тощо. Однак через час, зміцнівши, збільшившись в кількості, бактерії будуть діяти вже більш активно. У той же час ослаблений постійною вірусної інтоксикацією організм буде нездатний надати потужний опір хвороби. В результаті малюк разболеется.
  • Розростання мигдалин носоглотки. Це стає причиною частих застуд, хронічних ангін, гайморитів, бронхітів і інших хвороб.
  • Проблеми в роботі ендокринної системи організму. Оскільки дана система виробляє, Т-лімфоцити, які беруть участь у захисті від інфекційних захворювань, її здоров`я надзвичайно важливо для фортеці імунітету.
  • Недостатнє вироблення імуноглобуліну А чи надмірне вироблення імуноглобуліну Е. Подібні фактори зазвичай проявляються в тому, що у схильного до застуд дитини виникають алергічні реакції, гнійні захворювання слизових оболонок, шкірних покривів.
  • Тривалий, частий прийом важких медикаментів, наприклад, антибіотиків.
  • Проблеми в продукуванні організмом кортикостероїдних гормонів. Цей фактор проявляється в потемнінні і підвищеної сухості шкіри на ліктях і колінах. У дітей з такими порушеннями нерідко буває схильність до хронічних кишкових захворювань: дисбактеріозу, глистових інфекцій, ентероколіти та ін.
  • Стреси і погана екологія.


Що робити, якщо дитина часто хворіє? Є два виходи. Перший - це отримання якісного професійного медичного обслуговування, яке дозволить виявити і усунути ті чи інші збої в організмі малюка, сприяють ослаблення імунітету. Другий - це профілактика захворювань в домашніх умовах.

Профілактика дитячих захворювань

  • Краще віддавати дитину в садок після 4-5 років - коли його імунітет трохи зміцніє, так як більшість захворювань маленькі діти підхоплюють саме в там.
  • Не варто часто відвідувати з дитиною місця великого скупчення людей (магазини, театри, автобуси) в період загострення простудних захворювань і грипу - взимку і восени.
  • Дотримуйтесь правил гігієни, якщо в родині вже хтось захворів. Виділіть хворому окремий посуд, рушники, попросіть його носити марлеву пов`язку і максимально виключити спілкування з дитиною. Регулярно провітрюйте приміщення в будинку, проводите кварцування, часті вологі прибирання з дезинфікуючими засобами.
  • Більше гуляйте з малюком. У гарну погоду потрібно гуляти, як мінімум, 4 години на день.
  • Загартовуйте дитини з раннього віку. Так, можна в певний час дня робити йому контрастний душ. Починайте з обливання ручок, стоп. Починайте з плавних (на 5 градусів) перепадів температури води з 38 до 25 градусів. Коли дитина почне сприймати процедуру позитивно, можете обережно починати обполіскувати прохолодною водою і все тіло. Не забувайте закінчувати контрастний душ більш теплою водою!
  • Регулярно давайте малюкові вітаміни і пробіотики. Причому краще, щоб їх порадив вам лікар.
  • Чи не одягайте дитину занадто тепло - завжди враховуйте, що при активному русі йому буде жарко. А значить, велика ймовірність того, що він спітніє і простудиться. Також не привчайте малюка до занадто теплим приміщенням. У цьому випадку більш низькі температури вже будуть для крихти чинником, що сприяє простудного захворювання.
  • Віддайте дитину в спортивну секцію, басейн, на танці. Фізично міцний організм значно більш стійкий до хвороб.
  • Використовуйте народні засоби для профілактики захворювань. У період загострень вірусних захворювань поставте в кімнаті дитини тарілку з нарізаним часником, цибулею. Дітям від 2-х років можна давати трав`яні чаї на шипшині, калині, горобині, липі, чебрецю, м`яти, ромашки. Якщо немає алергії, то включите в раціон мед і прополіс, якщо немає алергії на ці продукти.
  • Слідкуйте, щоб дитина більше пив, правильно і вчасно харчувався - порадьтеся з цього приводу з дієтологом.

В розділі здоров`я дітей ви знайдете і безліч інших рад по лікуванню і профілактиці дитячих захворювань. Для дорослих же, можливо, буде корисна також наша стаття Часто хворію, що робити.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!