» » » До якого віку годувати грудьми?

До якого віку годувати грудьми?

Грудне молоко є природним джерелом харчування дитини. Воно сприяє нормальному нервово-психічному і фізичному розвитку дитини. До якого віку годувати грудьми? Задаються таким питанням годують матусі. Одні припиняють годування до року, інші годують до 2-2,5 років. У одних, дитина сама відмовляється від грудей, а інші, навпаки, насильно відучують дитини від грудного молока. Але ж не завжди малюк до цього готовий.

Скільки місяців годувати грудьми

Обов`язково треба годувати дитину грудним молоком до шестимісячного віку. Саме в материнському молоці містяться всі необхідні дитині поживні речовини і вода. Після 6 місяців грудне молоко не може повністю забезпечити потребу малюка. Тому вводяться прикорм у вигляді каш і овочевого пюре, дитині поступово вводять соки, фруктове пюре, сир, яйце і м`ясо. Але це зовсім не означає, що він не потребує грудному молочку. Фахівці ЮНІСЕФ та Всесвітньої Організації Охорони здоров`я рекомендують годувати дитину грудьми до 2-2,5 років.

Скільки потрібно годувати дитину грудьми

Материнське молоко є не тільки їжею для крихти. У ньому міститися речовини, що сприяють дозріванню функціональних систем дитячого організму, антитіла, що оберігають від хвороб, антистресові гормони. Також прикладання до грудей допомагає дитині швидше заснути і зняти больові відчуття. При годуванні грудьми між дитиною і мамою виникає тісний психологічний контакт. Дітки ростуть більш слухняними і уважними.

Дослідження вчених показали, що діти, що знаходяться тривалий час на грудному вигодовуванні рідше страждають на алергічні захворювання, у них високий рівень інтелекту.



При ранньому відлученні від грудей у дитини може спостерігатися поява запальних та вірусних захворювань на фоні зниженого імунітету, можуть проявлятися алергічні реакції і порушення травного тракту. Не варто також відучувати дитини від грудей при хворобі, при прорізуванні зубок. Існують критерії готовності самої дитини до відлучення від грудей.

  1. Дитина прикладається до грудей 1-3 рази на добу. Ці прикладання пов`язані, в основному, зі сном.
  2. Дитина не просить груди для вирішення будь-яких проблем.
  3. Дитина не вимагає груди вночі. Може попросити груди перед пробудженням, від чого його легко можна відвернути.

У таких випадках мама може виїхати на пару днів. Повернувшись, мама показує, що вона любить свого дитинчати, як і раніше, тільки молочка у неї вже немає. Якщо ж дитина не готова до отучению, то не варто це робити насильно. Адже це буде стресом для малюка.

До якого віку годувати дитину - вирішувати, безумовно, вам. За допомогою або за порадою ви можете звернутися до свого педіатра або консультанта по грудному вигодовуванню. Пам`ятайте, що грудне вигодовування дуже важливо для психічного та фізичного здоров`я вашого малюка.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!